¿I si arriba Trump?

¿I si arriba Trump?

Europa Press/Contacto/Andrea Renault

1
Es llegeix en minuts
Rafael Vilasanjuan
Rafael Vilasanjuan

Periodista

ver +

Cal estar preparats, a diferència de la sorpresa del triomf de Donald Trump el 2016, perquè aquesta vegada no hi haurà excusa. La carrera als EUA per a les eleccions del novembre ja ha començat. Joe Biden no mobilitza una bona part dels demòcrates i menys amb el conflicte obert entre Israel i Palestina, on el castigaran activistes a una i altra banda.

El triomf de Trump en les primeres consultes del seu partit el converteix en l’únic candidat republicà possible per a aquesta contesa. Controla el discurs, controla la campanya i destrossa els seus rivals, tots ells ben coneguts, ja que s’han forjat a l’ombra del seu lideratge. Sembla increïble, però la tornada d’aquest líder histriònic està més anunciada que mai. Per sorprenent que sembli la carrera ja està centrada en un sol candidat: Donald Trump.

Notícies relacionades

No tothom hi està en contra, al marge dels que tenen el poder del vot, ja que l’ascens de Trump suposa una bona notícia per a Vladímir Putin, a Rússia, i també per a molts altres autòcrates arreu del món i sobretot per a l’extrema dreta a Europa. Per a la resta, la seva tornada al poder genera ansietat i preocupació. La versió 2.0 de Trump a la Casa Blanca suposarà una reducció dràstica de la seva implicació i ajuda a Ucraïna, la rebaixa dels recursos a l’OTAN, el retrocés en les polítiques de control del canvi climàtic o l’oposició als acords multilaterals.

La Unió Europea, per la seva banda, ha de plantejar-se no únicament una estratègia a curt termini de suport a Kíiv, i sobretot ha d’augmentar els pressupostos i la seva estratègia de defensa per mirar d’evitar l’amenaça russa sense el tradicional suport del soci americà. Tot apunta que, en aquestes circumstàncies, la unitat de la UE s’esquerdarà encara més. Potser l’únic avantatge seria un triomf laborista en les eleccions britàniques que l’acostessin de nou a Europa després del Brexit. La resta del que ens espera és d’allò més inquietant. Queda gairebé un any, però l’escenari no és gens bo i no sembla que la reacció a l’altre costat de l’Atlàntic pugui evitar-ho, així és que aquí hauríem de començar a preparar-nos.