Bukele va cap a la reelecció en una contesa sense rival

Els sondejos anticipen una victòria incontestable del president d’El Salvador, a gran distància dels candidats de l’FMLN i l’Arena

Bukele va cap a la reelecció en una contesa sense rival

Abel Gilbert

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Els miracles polítics no existeixen i encara menys a El Salvador. El país conegut com a Polzet d’Amèrica Llatina no sembla tenir una altra salvació a mà que l’oferta per Nayib Bukele: mà dura i obediència. És tan reconeguda la seva eficàcia punitiva que el president espera ser avui reelegit amb un suport indiscutible pels més de sis milions de ciutadans en condicions de votar.

A Bukele li agraden els rècords. No només en el combat contra la delinqüència. En la nit d’aquest 4 de febrer es convertirà en el primer president del país centreamericà a estendre la seva estada en l’Executiu en la seva història recent. Seguirà en el poder juntament amb el vicepresident, Félix Ulloa, malgrat que la Constitució prohibeix la reelecció immediata. El Tribunal Suprem Electoral (TSE) va dirimir de cop i a favor del mandatari un debat que ubicava la majoria dels juristes en el bàndol contrari a les seves aspiracions.

Les enquestes anticipen una victòria arrasadora. La Universitat Centreamericana José Simeón Cañas (UCA), dirigida per jesuïtes, li assigna al candidat de l’oficialista Nuevas Ideas una intenció de vot del 81,9%. El sondeig de la Universitat Francisco Gavidia (UFG) li assigna una preferència del 70,9% dels salvadorencs. Manuel Chino Flores, de l’esquerrà Front Farabundo Martí per a l’Alliberament Nacional (FMLN), apareix en un segon lloc amb quatre punts, tan allunyat del favorit que el converteix en un convidat de pedra d’una contesa controvertida.

"La lluita és perquè no fiquin a la presó ningú que pensi diferent d’aquest Govern, és perquè puguem avançar amb seguretat, però sense tenir por, sense estigmes, sense dir que vostè és pobre i, per tant, sospitós", va proposar Flores, sense tenir cap més auditori favorable.

Els altres competidors, entre ells la dretana Aliança Republicana Nacionalista (Arena), que va ser determinant després de l’acord de pau que va posar fi a la Guerra Civil, tres dècades enrere, es troben encara més lluny, en qualitat de figurants d’una pel·lícula amb final conegut.

La renovació de l’Assemblea Legislativa de 60 diputats també li serà favorable al president. Podrà governar sense interferències parlamentàries. El partit que dirigeix el seu cosí Xavier Zablah Bukele, es quedaria, segons les projeccions de les consultores, amb 55 dels curuls.

Desigualtat social

Notícies relacionades

La campanya va resultar ser un simulacre de competència en un país dominat per la desigualtat social malgrat que la seva economia ha crescut un 2,8% el 2023 i l’atur afecta el 5% de la població. El Govern no només va apel·lar als seus controvertits èxits en seguretat sinó a la prebenda i el favor prohibits per la Carta Magna. La revista digital El Faro, el gran mal de cap mediàtic per a Bukele, va informar que l’Estat va treure al carrer "reus en fase de confiança i empleats públics per repartir a l’interior del país caixes de productes alimentaris, paper higiènic, entre altres articles del cistell bàsic. També hi ha empleats públics que estan entregant arròs i fertilitzants donats per la Xina".

La popularitat de Bukele s’assenta en el control de l’espai urbà, en especial les barriades, i la reducció de la taxa d’homicidis. El Govern les va desarticular a un cost social i econòmic. "El canvi en la seguretat del país té un costat menys conegut: l’arrest de milers d’innocents i la criminalització de persones que viuen en comunitats empobrides", va recordar El Faro.