Guerra a l’est d’Europa

La UE no tindrà fins a final d’any un milió de projectils per a Kíiv

Borrell assenyala que els estats membre "han de fer més i més ràpid" davant un front de batalla "ferotge" a Ucraïna

Fins ara s’han entregat 330.000 projectils, i al març s’arribarà als 524.000 

La UE no tindrà fins a final d’any un milió de projectils per a Kíiv

SILVIA MARTINEZ

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Unió Europea no complirà el seu objectiu d’enviar un milió de projectils a Ucraïna aquesta primavera, però l’alt representant per a la política exterior i de seguretat comuna de la UE, Josep Borrell, està convençut que la xifra, promesa l’any passat, se superarà a finals del 2024. "Tot el que s’ha de tenir al cap és que fins ara s’han entregat 330.000 projectils (un terç del compromís), que al març s’arribarà als 524.000 –la meitat de l’objectiu– i que a finals d’any se superarà el milió", va destacar després d’una reunió informal de ministres de Defensa en la qual els Vint-i-set han fet balanç de la situació dels arsenals i les necessitats de Kíiv al front.

"És clar que Ucraïna necessita més suport i és el missatge que he traslladat als estats membre. Han de fer més i més ràpid perquè al front la batalla és ferotge i Ucraïna necessita més ajuda", va recordar el diplomàtic europeu. Tot i que les xifres anunciades queden curtes respecte al que s’havia promès, i no tots els països han comunicat els seus enviaments, Borrell es queda amb l’impuls que ha aconseguit la indústria d’armament europea aquests dos últims anys, amb un augment de la capacitat de producció del 40% des de l’inici de la guerra. Això significa que, en el dia d’avui, les empreses europees ja estan en disposició de produir un milió de projectils a l’any i que per a finals d’any "arribarem a 1,4 milions", gràcies a la firma de contractes de l’Agència Europea de Defensa.

Borrell també va posar números a l’ajuda entregada fins ara a Kíiv per repel·lir l’agressió de Rússia. Des de l’inici de la guerra, fa gairebé dos anys, la UE i els seus estats membre han entregat fons per valor de 28.000 milions d’euros i s’espera que aquest any enviïn "com a mínim" 21.000 milions més. "Això és només part de la fotografia perquè hi ha altres tendències positives", va destacar el diplomàtic europeu apuntant a la formació de soldats ucraïnesos.

Fins ara la UE n’ha entrenat 40.000 i a finals d’estiu s’arribarà a la barrera dels 60.000. Una aportació important, ja que "una bona formació significa salvar vides al camp de batalla", va destacar Borrell després d’una reunió en la qual van tenir com a convidat, per videoconferència, el ministre de Defensa ucraïnès, Rustem Umerov.

"Soc molt optimista que, pròximament, podrem aplegar un milió (de projectils)", va dir el ministre letó Andris Spruds. Aconseguir-ho passa també per impulsar la capacitat de producció de la indústria europea a través del Fons Europeu de Suport a la Pau. Segons va explicar Borrell, fins ara aquest fons s’ha utilitzat per cofinançar l’enviament d’armes directament dels arsenals dels Vint-i-set. La idea és que en el futur serveixi també per impulsar la producció de la indústria europea.

Notícies relacionades

Actuacions condemnades

El Tribunal Internacional de Justícia de l’Haia (TIJ) ha desestimat una part important de la demanda d’Ucraïna contra la Federació Russa, tot i que algunes de les seves actuacions al país veí des de l’annexió de Crimea i la rebel·lió a la regió de Donbass el 2014 hagin sigut condemnades. El tribunal ha sentenciat que Moscou va violar seccions del tractat internacional contra el terrorisme i del tractat contra la discriminació, els dos textos legals patrocinats per l’ONU. No obstant, no va ordenar a Moscou pagar cap compensació al seu veí, i va declinar emetre cap judici sobre la demolició de l’avió de Malaysia Airlines el 2014 per una bateria antiaèria russa, informa Marc Marginedas.