Xoc entre Buenos Aires i Bogotà

El president argentí titlla Petro de "comunista assassí"

La desqualificació de Milei al president de Colòmbia desencadena una crisi diplomàtica entre els dos països llatinoamericans

El president argentí titlla Petro de "comunista assassí"
1
Es llegeix en minuts
A.G.

"Alta tensió diplomàtica amb l’Argentina", va titular ahir el diari de Bogotà El Tiempo després que el president ultradretà Javier Milei envestís el seu col·lega colombià Gustavo Petro en termes inusitats. "És un comunista assassí que està enfonsant Colòmbia", va assegurar.

Javier Milei va deixar anar la seva diatriba durant una entrevista amb la periodista de CNN Patricia Janiot. Les paraules no van trigar gens a ser contestades per Petro. "Els que ens ataquen no tenen ni idea de què és comunisme ni socialisme", va dir.

L’exguerriller de l’M-19 va afegir: "El socialisme és el mode de producció a través del qual l’Estat és amo dels mitjans de producció i això no és el que nosaltres estem buscant. Nosaltres creiem i volem que els mitjans de producció estiguin en mans del poble, no de l’Estat". La revista Semana va recordar que entre els dos caps d’Estat hi ha més que una enemistat ideològica.

El juny de l’any 2022, el polític anarcocapitalista va aterrar a la capital colombiana per "presentar batalla contra l’esquerra a tot arreu del món".

"Retorn de la barbàrie"

En aquell moment, Petro s’aprestava a disputar la segona volta presidencial contra el conservador Rafael Hernández i l’emergent diputat argentí va decidir que la seva croada doctrinària també s’havia de fer sentir a Bogotà. "No deixin que els esquerrans els robin la llibertat", va dir, però la sort electoral ja estava tirada.

Petro, per la seva banda, va cridar el novembre passat els argentins a donar l’esquena a les urnes a l’ultradretà perquè el triomf de Milei significava el retorn de la "barbàrie" que aquest país havia experimentat dècades abans. I per això va demanar el vot per al peronista Sergio Massa.

Notícies relacionades

Els dos presidents van coincidir dies enrere a Davos, on van arribar amb missatges polítics antagònics. Una nova prova, segons Semana, que "no es poden ni veure".

Milei va triar Petro com a blanc dels seus atacs com a part d’un estil retòric que ja li havia tocat al brasiler Luiz Inácio Lula da Silva, que es va abstenir de participar en la presa de possessió de l’argentí, i al mateix papa Francesc, qualificat de "maligne" al promoure la justícia social.