Turquia ratifica l’entrada de Suècia a l’OTAN després de vetar-la 20 mesos

Estocolm encara ha de salvar l’obstacle del Parlament d’Hongria per ser membre de l’Aliança Atlàntica

Turquia ratifica l’entrada de Suècia a l’OTAN després de vetar-la 20 mesos

PRESIDENCIA DE TURQUÍA / EFE

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Després de més de 20 mesos de vetos, de males paraules, de retrets i de negociacions, Turquia va ratificar ahir l’entrada de Suècia a l’OTAN, un dels últims passos perquè el país escandinau entri com a soci a l’Aliança Atlàntica. Amb l’entrada d’Estocolm, l’organització ja comptarà amb 32 estats membre: 29 d’europeus i els Estats Units i el Canadà. L’últim a sumar-s’hi va ser Finlàndia, que va entrar al club l’abril de l’any passat.

Notícies relacionades

Suècia i Finlàndia van presentar la seva sol·licitud d’ingrés a l’OTAN alhora, al cap de pocs mesos de la invasió d’Ucraïna, a principis del 2022. Però des del primer moment Turquia i Hongria no van acceptar l’entrada d’Estocolm i Hèlsinki. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va forçar la firma d’un memoràndum en què els dos països nòrdics es comprometien a endurir les seves lleis antiterroristes. Ankara acusava els dos estats de servir de refugi per a membres de la guerrilla kurdoturca del PKK.

Suècia i Finlàndia van complir, però l’abril del 2023 Ankara només va aixecar el veto contra Hèlsinki. El va mantenir per a Estocolm, amb qui la tensió generada per les cremes d’Alcorans a la capital sueca eren constants. Ara, 20 mesos de veto després, Turquia ha ratificat la seva entrada.