Foc amic entre Meloni i Salvini de cara als comicis

Estan a matadegolla per diversos candidats de les eleccions europees i les regionals

Foc amic entre Meloni i Salvini de cara als comicis

IRENE SAVIO

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, i el seu viceprimer ministre, Matteo Salvini, es van reunir dimarts passat al marge del Consell de Ministres celebrat a Roma. La trobada, no obstant, no comptava amb el millor dels preàmbuls, ni va tenir un desenllaç particularment positiu. Els dos líders, tant la cap de Germans d’Itàlia com el de la Lliga, socis indissociables de l’actual Executiu de dretes que governa a Itàlia, ja fa dies que estan a matadegolla per rivalitats internes a la seva coalició. Per això, la reunió havia de servir per llimar asprors. No va funcionar. "Fumata negra", han sintetitzat els observadors.

La relació entre Salvini i Meloni ha mostrat des del començament el seu delicat equilibri. Però ara el tema central del xoc són les cites electorals d’aquest any, que s’acosten. No només per elegir els futurs integrants del Parlament Europeu, que se celebren al juny, sinó també les eleccions regionals que s’han de portar a terme a Itàlia. Les dues forces competeixen per un electorat que en part comparteixen i són cinc les regions italianes on està previst que se celebrin comicis en aquest 2024: els Abruços, la Basilicata, el Piemont, l’Úmbria i Sardenya.

El principal, i més visible, enfrontament ha sigut, precisament, per aquesta illa italiana. En l’immediat, la Lliga va manifestar el seu suport a l’actual president regional, Christian Solinas. En canvi, Germans d’Itàlia, arran de la caiguda en els sondejos del partit de Salvini, va anunciar el seu suport a Paolo Truzzu, que pertany al partit de Meloni i és l’actual alcalde de la ciutat sarda de Càller. Problema: no presentar-se com a coalició avantatjaria els rivals de tots dos.

Durant setmanes de negociacions, Germans d’Itàlia no ha afluixat la corda. "Solinas no ha governat malament, però pensem que el nostre candidat pot fer-ho millor", va explicar el ministre Francesco Lollobrigida, cunyat de Meloni i una de les cares visibles de la negociació en curs amb la Lliga. En la mateixa línia, la Lliga també es va mostrar fèrria en la defensa de la seva estratègia, fins que la solució finalment va arribar per una via del tot inesperada. Dimecres a la nit, la justícia va informar que Solinas és investigat per corrupció, cosa que finalment el va excloure de la cursa electoral.

Rols invertits

Notícies relacionades

Amb tot, diversos experts també han parlat del foc amic entre la Lliga i Germans d’Itàlia, a l’assenyalar que és probable que aquesta situació perduri almenys tot aquest any. La raó està sobretot en el fet que els rols dels dos partits s’han ara invertit; mentre que la Lliga ha perdut pistonada, la popularitat de Meloni ha crescut enormement. Un exemple són les eleccions europees de fa cinc anys. Llavors, el partit de Salvini va aconseguir un 34% dels consensos, uns 25 punts més dels que actualment li donen els sondejos.

Tema a part són les europees. Allà "els somriures i les abraçades entre Meloni i (la presidenta de la Comissió Europea, Ursula) von der Leyen li estan donant maldecaps al cap de la Lliga", ha opinat Arturo Celetti, a les pàgines d’Avvenire.