El Pakistan pren represàlies contra l’Iran amb l’assalt d’«amagatalls terroristes»

La crisi escala després de la recent operació de Teheran en sòl pakistanès contra un suposat grup terrorista. L’atac d’Islamabad va causar almenys nou morts, dels quals quatre eren nens

El Pakistan pren represàlies contra l’Iran amb l’assalt d’«amagatalls terroristes»

Adrià Rocha Cutiller

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Menys de dos dies després que l’Iran llancés un atac amb míssils balístics contra un grup insurgent balutxi al Pakistan, Islamabad va llançar el seu propi atac aeri dijous a la matinada contra la insurgència balutxi, però aquesta vegada dins de territori iranià. El Balutxistan, territori fronterer entre els dos països, és una zona rural i majorment deshabitada on tenen presència diversos grups armats i gihadistes que volen escindir la regió tant del Pakistan com de l’Iran.

Segons l’agència estatal de notícies iraniana, IRNA, l’atac pakistanès va causar la mort d’almenys nou persones, entre les quals hi hauria tres dones i quatre nens. Cap d’ells, va assegurar el país persa, tenia nacionalitat iraniana.

"Un gran nombre de terroristes van ser assassinats durant la nostra operació, que va consistir en una sèrie d’atacs aeris altament coordinats i amb un objectiu molt clar: els amagatalls de terroristes. El Pakistan respecta completament la sobirania i la integritat territorial de la República Islàmica de l’Iran. L’únic objectiu del nostre acte era buscar la seguretat i l’interès nacional del Pakistan, que està per damunt de tot", va declarar ahir el Ministeri d’Exteriors pakistanès en un comunicat.

Tensió diplomàtica

Teheran, segons la premsa iraniana, va transmetre la seva disconformitat amb l’atac i va demanar explicacions a través de canals oficials. La topada entre els dos països asiàtics va començar dimecres, amb l’atac iranià durant la matinada contra insurgents balutxis al Pakistan, i l’expulsió, hores després, de l’ambaixador iranià davant Islamabad.

L’Iran va atacar la milícia gihadista i insurgent balutxi Jaish al Adl, mentre que Islamabad es va fixar com a objectiu el Front d’Alliberament del Balutxistan, que busca la independència de la part de regió que queda dins del Pakistan. Les dues organitzacions són independents l’una de l’altra, i actuen, sobretot, una a l’Iran i l’altra al Pakistan.

Després de la resposta pakistanesa d’ahir, Teheran va cridar l’ambaixador del Pakistan a consultes. "[Aquest atac] és la resposta mesurada que s’havia de donar, i això és important. Ara, hi haurien d’haver esforços pels dos costats perquè la tensió no es dispari", va dir a la televisió pakistanesa GeoTV Khwaja Asif, ministre de Defensa del país asiàtic fins a l’agost d’aquest any.

En l’actualitat, el Pakistan està governat per l’executiu interí del primer ministre en funcions Anwaar ul Haq Kakar. "El Pakistan no té cap interès que la situació surti de control", continua el comunicat publicat ahir pel Ministeri d’Exteriors pakistanès.

Des de l’atac de Hamàs contra Israel el 7 d’octubre passat, les tensions i escaramusses per tot Pròxim Orient no han fet més que augmentar. Moltes d’aquestes accions tenen un nom en comú: l’Iran i les seves milícies afins, les conegudes per Teheran com l’Eix de la Resistència, que han intentat augmentar els seus actes a tota la regió per crear més pressió contra Israel i el seu aliat, els Estats Units.

"El final del genocidi que Israel està cometent a Gaza posarà fi a totes les accions militars i la crisi a la regió. Si això no passa, tots els fronts de resistència seguiran actius", va dir dimecres passat el canceller iranià, Husein Amirabdollahian.

Conversa telefònica

Notícies relacionades

L’Iran, no obstant, no pretén expandir el conflicte a Gaza més enllà de Palestina, malgrat els últims atacs i bombardejos iranians i l’augment en la tensió regional. Després de la resposta pakistanesa de dijous a l’atac persa, de fet, Amirabdollahian va mantenir una conversa telefònica amb el seu homòleg pakistanès, Jalil Abbas Jilani, en què tots dos han expressat el seu desig de cooperar en el futur.

"L’Iran dona molta importància a la sobirania i integritat territorial del Pakistan, una nació amiga i germana. Amirabdollahian va afegir que l’operació antiterrorista de l’Iran de dimarts va ser contra un grup terrorista iranià i cap ciutadà pakistanès va ser atacat en l’operació, i va descriure com és d’important la continuació del diàleg, el consens i la cooperació entre les dues parts sobre qüestions bilaterals, inclosos els grups terroristes", va assegurar el Ministeri d’Exteriors iranià en un comunicat publicat després de la conversa entre Amirabdollahian i Jilani.