L’Equador declara el "conflicte armat intern" després de l’assalt a la tele

L’Equador declara el "conflicte armat intern" després de l’assalt a la tele
1
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT

El president equatorià Daniel Noboa va reconèixer ahir mitjançant un decret d’urgència "l’existència d’un conflicte intern armat". La mesura posa en relleu la importància de la crisi equatoriana, agreujada –després de la fuga d’una presó de Guayaquil de José Adolfo Macías, àlies Fito, el líder de l’organització criminal Los Choneros– per una sèrie de motins a diverses presons i l’entrada d’homes armats en un estudi de la televisió pública enmig d’una transmissió en viu. El decret, que ha de ser validat pel Congrés, ordena a les Forces Armades neutralitzar 22 grups delictius que qualifica com a organitzacions terroristes i actors no estatals bel·ligerants.

L’Executiu amplia d’aquesta manera el seu ventall de respostes al desafiament del narcotràfic i la crisi de seguretat, que ja inclouen l’estat d’excepció i el toc de queda.

L’Equador viu dies inèdits des que Fito, que encapçala la principal banda de narcotraficants del país, aliada al cartell mexicà de Sinaloa, es va esfumar d’una unitat penitenciària suposadament vigilada amb extrem zel.

Els incidents a les presons s’han convertit des de fa anys en un tenebrós lloc comú. El que mai abans havia passat és que un grup d’encaputxats, amb fusells i granades, irrompés en un estudi televisiu. "No disparin, sisplau, no disparin", se sent dir a una dona a les imatges televisades, mentre altres persones assegudes al pis es cobreixen la cara.

Notícies relacionades

D’acord amb Ecuavisa, els delinqüents van apagar els llums de l’estudi i el senyal va ser després suspès. "Estem en l’aire perquè sàpiguen que no es juga amb la màfia", havia dit abans un dels assaltants.

La policia va confirmar el desplegament d’efectius al voltant del canal, al nord de Guayaquil. Un dels presentadors de la cadena va demanar en un vídeo a la policia que se n’anés "per evitar un desastre encara més gran".

Temes:

Equador