El narcotraficant més poderós de l’Equador s’escapa de la presó

El perillós delinqüent del clan dels Choneros ja va aconseguir escapar-se d’una presó de màxima seguretat el 2013

El narcotraficant més poderós de l’Equador s’escapa de la presó

a. g.

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Encara no ha complert dos mesos al palau Carondelet i el president equatorià Daniel Noboa inicia el 2024 amb un problema majúscul: José Adolfo Macías Villamar, àlies Fito, el líder dels Choneros, el grup narcotraficant més perillós d’aquest país, s’ha esfumat de la presó de Guayaquil davant dels nassos de les seves autoritats. Els esdeveniments de diumenge van obligar Noboa a convocar d’urgència una reunió del Consell de Seguretat Pública i de l’Estat (Cosepe) a la ciutat costanera. L’oposició no es va demorar a remarcar la gravetat de l’episodi i la falta d’experiència del jove mandatari.

Notícies relacionades

Els Choneros són considerats una extensió tentacular del càrtel mexicà de Sinaloa. Fito és, des que va prendre el control d’aquesta banda, un maldecap per a l’Estat equatorià. La seva figura és alhora exaltada en un narcocorrido, una prova inequívoca del poder que ha adquirit en l’univers del crim.

José Adolfo Macías Villamar té 44 anys i des de la seva iniciació en el crim ha acumulat frondosos expedients. Va ser processat per robatori, delinqüència organitzada, tinença d’armes i assassinat. Ha sigut condemnat a 34 anys de presó. Fa 12 anys que estava entre reixes, amb un parèntesi de gairebé 10 mesos, quan, a principis del 2013, Fito i 15 sequaços més dels Choneros, entre ells Jorge Luis Zambrano, que llavors liderava la banda, es van escapar d’una presó de màxima seguretat. Els Choneros s’han convertit en el grup més violent de la regió.

Temes:

Equador Drogues