Espanya i el Senegal s’alien contra les màfies migratòries

El ministre Albares tanca a Mauritània el seu primer viatge oficial de la legislatura

Espanya i el Senegal s’alien contra les màfies migratòries

marc ferrà

2
Es llegeix en minuts
Marc Ferrà
Marc Ferrà

Periodista

ver +

El ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, va tancar ahir el seu primer viatge oficial de la legislatura, després de passar pel Marroc, i va visitar el Senegal i Mauritània. La cooperació migratòria va ser un dels temes clau del desplaçament, especialment després de l’augment de l’arribada de cayucos a les Canàries. «Espanya i el Senegal estem d’acord a afavorir una migració ordenada i regular, i estem fent passos en aquest sentit», va dir després de la seva trobada amb el seu homòleg senegalès, Ismaïla Madior Fall, i el president del país, Macky Sall.

«Hem renovat el nostre compromís amb la urgent necessitat de lluitar contra les màfies», va dir Albares. A més, va insistir en l’«esforç» que fa el país i la «seva bona col·laboració amb Espanya per fer front a aquesta xacra», amb referència als grups criminals que trafiquen amb persones.

El ministre va aprofitar el viatge per visitar les unitats de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que treballen al port de Dakar, amb les autoritats senegaleses, per frenar la sortida de pasteres. Albares va defensar que el seu treball és «essencial per preservar vides humanes».

Dijous a Rabat, Albares va defensar que l’augment de la sortida de pasteres en direcció a les Canàries es deu sobretot a la inestabilitat de la regió del Sahel, i va remarcar la importància d’aquest viatge oficial per poder abordar la qüestió.

El Senegal passa per una crisi social i política; els últims mesos s’han registrat importants manifestacions, especialment després de la condemna a presó contra l’opositor Ousmane Sonko. El van acusar de «corrupció de la joventut», una cosa que va qualificar de muntatge polític per part del president del país per acabar amb la seva carrera política. Les protestes per aquesta condemna també van desembocar en una onada de detencions de manifestants per part de les autoritats.

Rècord d’arribades a Canàries

Notícies relacionades

Aquest any s’ha batut rècord d’arribades de persones migrants a les Canàries, i és que, segons les últimes xifres oficials, han arribat prop de 37.000 persones amb 547 cayucos. Unes dades que doblen les de l’any passat i també superen les 32.000 persones que van arribar el 2006 en el marc de la coneguda crisi dels cayucos.

A més del malestar social i polític, aquest augment també es deu a l’«espoli» dels recursos marítims que viuen moltes poblacions pesqueres, especialment per la sobrepesca d’embarcacions internacionals. n