La UE insta la Xina a fer front a les seves "diferències i desequilibris"

Els Vint-i-set retreuen al gegant asiàtic les barreres al seu mercat, mentre Pequín critica a Brussel·les una hostilitat gratuïta alineada amb Washington

La UE insta la Xina a fer front a les seves "diferències i desequilibris"

ADRIÁN FONCILLAS

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La UE i la Xina van fer ahir la seva primera reunió presencial en quatre anys i aquesta és la notícia. Són un símptoma d’aquests temps convulsos els avisos previs a moltes cimeres que no sortiran grans avenços i que no hi ha més missió que frenar el deteriorament. Més símptomes: les converses definides com a "franques, constructives i obertes", l’acord de "mantenir l’estabilitat estratègica de les relacions" i altres eufemismes vacus.

Des que es van veure les cares per última vegada, sense tecnologia, el món ha patit dues guerres i una pandèmia. La virtual de l’any passat va ser desdenyada com un "diàleg de sords" per Josep Borrell, cap diplomàtic europeu. Aquest és el context que revaloritza la marató diplomàtica que ahir van protagonitzar d’una banda Borrell, el president del Consell Europeu, Charles Michel, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i de l’altra hi va haver Xi Jinping i Li Qiang, president i primer ministre.

No en van sortir grans avenços i ja veurem si Brussel·les i Pequín recuperen una sintonia contra la qual conspiren assumptes econòmics i geopolítics. Europa retreu a la Xina les barreres al seu mercat que engreixen un punyent desequilibri comercial i la seva neutralitat a Ucraïna. Pequín li critica a Brussel·les una hostilitat gratuïta i sospitosament alineada a Washington. No tenen fàcil solució aquests desacords.

"La Xina és el soci comercial més important de la UE, però hi ha clars desequilibris i diferències que hem d’abordar", va aclarir Borrell. Els interessos coincideixen en matèries com la intel·ligència artificial i la protecció mediambiental, va afegir, però quan difereixen "necessitem abordar i gestionar de manera responsable les nostres preocupacions".

Protegir vincles

Notícies relacionades

Xi ha va respondre que la confrontació no és la solució i que una "percepció correcta" per les dues parts és necessària, segons la televisió pública. El seu missatge havia sigut més clar en la vigília: "No hem de veure’ns com a rivals perquè tinguem sistemes diferents, ni rebaixar la cooperació perquè siguem competidors, ni embrancar-nos en una confrontació perquè tinguem diferències".

La UE és prioritària per a la diplomàcia xinesa. De Washington el separen problemes estructurals i ja ha assumit que les friccions integren la nova normalitat. No en té amb Brussel·les i tots els frens en la seva ajuda a Moscou, a la qual no ha enviat una cantimplora des de la seva invasió a Ucraïna, busquen protegir els seus vincles. A Pequín li dol que l’altra part no correspongui al seu afany.