EUA acusa quatre soldats russos de crims de guerra

Washington presenta càrrecs per suposats segrest i tortura d’un nord-americà

EUA acusa quatre soldats russos de crims de guerra

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

El Departament de Justícia dels Estats Units va informar ahir que ha presentat càrrecs per crims de guerra contra quatre militars russos acusats de segrestar i torturar un nord-americà durant la invasió d’Ucraïna, en un cas que és el primer d’aquest tipus. Els quatre soldats de Rússia estan acusats de segrestar el nord-americà a la seva casa d’un poble ucraïnès el 2022. La víctima va ser colpejada i interrogada mentre va estar retinguda durant 10 dies en un complex militar rus, abans de ser finalment evacuada amb la seva dona, que és ucraïnesa, segons les autoritats nord-americanes.

El segrestat nord-americà va dir als agents federals que havien viatjat a Ucraïna l’any passat i que els soldats russos l’havien segrestat, despullat, apuntat amb una pistola al cap i colpejat fortament, segons va assegurar el secretari de Seguretat Nacional, Alejandro Mayorkas. "Les proves reunides pels nostres agents parlen de la brutalitat, criminalitat i depravació de la invasió russa", va remarcar.

El cas representa la primera vegada que els EUA presenten càrrecs per crims de guerra per la victimització d’un nord-americà. El fiscal general del país, Merrick Garland, s’ha pronunciat obertament sobre els crims de guerra a Ucraïna des que va començar la invasió russa el febrer del 2022.

Experts independents en drets humans recolzats pels Estats Units afirmen que han pogut trobar proves contínues de crims de guerra comesos per les forces russes, incloses tortures que van acabar en mort i violacions de dones de fins a 83 anys. De fet, el Tribunal Penal Internacional (TPI) va emetre el març passat una ordre de detenció contra el president rus, Vladímir Putin, acusant-lo de responsabilitat personal en els segrestos de nens a Ucraïna. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va dir que Rússia no reconeix el TPI i considera les seves decisions "legalment nul·les". Va qualificar la mesura del tribunal d’"escandalosa i inacceptable".

Significat simbòlic

Notícies relacionades

Els EUA no són membres del TPI, però el Departament de Justícia ha estat cooperant amb aquest i recolzant els fiscals ucraïnesos mentre porten a terme les seves pròpies investigacions. De moment, els càrrecs tenen un significat més aviat simbòlic, ateses les escasses perspectives que algun dels quatre acusats russos arribi a comparèixer davant d’un tribunal nord-americà per comparèixer davant la justícia.

Les acusacions sobre els quatre soldats russos es produeixen en un moment en el qual el Govern de Joe Biden, en un esforç per mostrar el seu suport continuat a Ucraïna, mentre es deslliura la guerra entre Israel i Hamàs, està pressionant el Congrés perquè aprovi una nova ajuda militar i econòmica per recolzar l’esforç bèl·lic que està realitzant Kíiv.

Temes:

Govern Joe Biden