Espanya apressa a reformar el pacte sobre immigració i asil de la UE

Marlaska insisteix que la negociació amb el Parlament Europeu serà clau

Espanya apressa a reformar el pacte sobre immigració i asil de la UE

SILVIA MARTINEZ

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La reforma del pacte d’asil i immigració afronta aquesta setmana un examen clau. Aquest dijous els negociadors del Consell, amb Espanya al capdavant ostentant la presidència rotatòria de la Unió Europea (UE), i del Parlament Europeu es veuran les cares a Brussel·les per tancar un "acord polític" sobre un dels paquets legislatius més complicats que tenen els Vint-i-set sobre la taula des de fa vuit anys. El ministre de l’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, va insistir ahir que el moment de tancar-lo és "ara" i confia en l’actitud "flexible" dels dos colegisladors per aconseguir l’acord.

"Som conscients que el temps s’esgota. Els nostres equips han treballat molt i cal arribar a un acord", va avisar. "Estem en un moment clau, una oportunitat que no podem deixar passar. És urgent un reconeixement definitiu per culminar el pacte", va insistir després de l’últim Consell de Ministres d’Interior sota presidència espanyola de la UE.

La reforma sobre asil i immigració va ser presentada per la Comissió Europea el setembre del 2020 com una de les grans prioritats polítiques de la Comissió Europea, però les diferències sobre on situar l’equilibri entre responsabilitat i solidaritat, per la negativa de molts països a acollir immigrants i refugiats, han impedit un acord sobre un paquet legislatiu format per set grans propostes de les quals cinc queden encara per tancar.

Trobar el punt d’unió

Notícies relacionades

L’objectiu és arribar a un acord polític demà, per aprovar la reforma abans del final de la legislatura, l’abril del 2024. Però si queden serrells, els negociadors del Consell i l’Eurocambra encara podrien fer un últim intent el 18 de desembre, durant un diàleg a tres addicional.

"Son molt poques les diferències no consensuades. Queden punts de més sensibilitat per a alguns dels Vint-i-set, però trobarem el punt d’unió", va assegurar Grande-Marlaska, amb confiança i "raonablement optimista" que el pacte sigui possible aquesta setmana perquè "estem convençuts que és ara o serà difícil arribar a un acord en un futur pròxim", va afegir.