Conflicte al Pròxim Orient

Israel tenia informació del pla d’atac de Hamàs des de fa un any

Les autoritats israelianes van descartar que es posés en marxa per ser massa complicat, segons ‘The New York Times’

Israel tenia informació del pla d’atac de Hamàs des de fa un any
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les autoritats israelianes coneixien els plans d’atac de Hamàs des de fa almenys un any, però van decidir descartar-los perquè els van considerar massa complicats com per portar-se a terme, segons publica aquest dijous el diari ‘The New York Times’.

Citant «documents, correus electrònics i entrevistes» a què ha tingut accés, el mitjà assegura que el pla descrivia amb gran precisió un assalt sorpresa com el que el grup islamista va portar a terme el 7 d’octubre, que va deixar 1.200 morts a Israel i centenars de persones segrestades.

En concret, el pla, de 40 pàgines i amb el nom en clau ‘Jericho Wall’, contemplava l’ús de drons per acabar amb les càmeres de seguretat al llarg de la frontera amb la Franja de Gaza, o l’entrada massiva de militants a peu, amb motocicleta i utilitzant parapents, tot i que no establia una data per a l’operació.

Els responsables militars de la regió no van creure que un atac de tal magnitud fos possible, i van dubtar que el pla hagués sigut acceptat pel grup palestí.

No és clar si el primer ministre, Benjamin Netanyahu, o altres líders polítics van tenir accés als documents, segons explica el diari.

L’atac de Hamàs va ser l’episodi més sagnant en la història d’Israel i va portar Netanyahu a declarar la guerra al grup i llançar una ofensiva sobre la Franja de Gaza que ja ha segat la vida de més de 15.000 persones.

Notícies relacionades

Aquest dijous va ser la setena jornada de treva, negociada per Qatar, Egipte i els Estats Units, a través d’un acord que inclou l’alliberament de presos palestins en presons israelianes i l’entrada d’ajuda humanitària a la Franja de Gaza. El cessament del foc temporal va ser estès just abans que caduqués dijous al matí 24 hores addicionals. Fins ara, ja són 105 els captius alliberats a Gaza, entre ells 81 israelians i 24 estrangers; mentre que Israel ha excarcerat 240 presoners palestins, tots ells dones i menors.

L’alto el foc s’ha cancel·lat divendres a la matinada després que Israel acusés Hamàs de «violar l’acord».