Revelació

Pablo González, acusat d’espionatge a Polònia, va viatjar amb un membre de la intel·ligència militar russa

Pablo González, acusat d’espionatge a Polònia, va viatjar amb un membre de la intel·ligència militar russa

EFE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Emergeixen nous detalls de les activitats del ciutadà espanyol Pablo González, detingut a Polònia al començar la guerra d’Ucraïna i acusat d’espionatge. Segons Agentsvo, un mitjà pròxim a l’oposició russa, el comunicador va viatjar el juny del 2017 entre Moscou i Sant Petersburg en companyia de Serguei Turbin, identificat com un oficial del servei d’intel·ligència militar rus (GRU). Pirates informàtics ucraïnesos del grup Muppets van hackejar l’agència de viatges Sirena Travel i van trobar la reserva conjunta dels passatges, que en el cas del ciutadà espanyol estava a nom de Pavel Rubtsov, la identitat escrita al seu passaport rus.

D’acord amb aquesta font d’informació, la pertinença de Turbin al GRU va quedar acreditada perquè les adreces postals que ha facilitat coincideixen amb el lloc on hi ha l’Acadèmia Militar del Ministeri de Defensa. En dues ocasions més que va entregar dues direccions diferents, coincidien amb un barri on uns altres dos agents d’intel·ligència vivien, un dels quals, Denís Sergueiev, que va arribar a participar en l’enverinament de Serguei Skripal i la seva filla al Regne Unit.

Revelacions filtrades

Aquestes revelacions s’afegeixen a d’altres, filtrades pel mateix mitjà de comunicació fa uns mesos, que asseguren que a l’ordinador de González, copiat per la intel·ligència ucraïnesa quan va ser detingut per primer cop poc abans d’arrencar les hostilitats el febrer del 2022, van ser trobats informes sobre periodistes i opositors, a més de material privat pertanyent a Zhanna Nemtsova, la filla de Borís Nemtsov, un dels principals líders opositors, assassinat el febrer del 2015, i amb qui va mantenir una relació afectiva. Per això, González s’enfronta a una acusació addicional: accés il·legal a informació privada.

Notícies relacionades

Gonzalo Boye, advocat del detingut a Polònia, sempre ha assegurat que el seu client està retingut de forma il·legal a Polònia i que les acusacions no han sigut presentades. No obstant, les autoritats espanyoles asseguren el contrari: que des de fa mesos, tant l’acusat com el seu lletrat defensor coneixen les acusacions, que són «molt greus» i que no correspon a les autoritats espanyoles revelar-les. Tampoc és certa l’afirmació que els diners procedents de Rússia detectats en els comptes de González pertanyen a un pis llogat pel seu pare a Moscou. El seu progenitor no tenia cap propietat a la capital russa.

L’acusat va néixer a Moscou de pare rus i mare espanyola. El 1991 es va traslladar a Espanya després del divorci dels seus pares. La seva mare, quan el va inscriure a Espanya com a ciutadà espanyol, li va donar el nom de Pablo, equivalent al de Pavel, i va eliminar el cognom del seu progenitor rus. Abans de la seva detenció, González va treballar per a La Sexta, ‘Gara’, ‘Público’ o Efe. Sempre es va mostrar molt crític amb l’oposició, i fins i tot va arribar a acusar ‘El País’ i ‘El Mundo’ de rebre diners de l’expresident ucraïnès Petró Poroixenko.