Guerra a Gaza

La jove activista Ahed Tamimi, entre els palestins alliberats per Israel

La jove activista Ahed Tamimi, entre els palestins alliberats per Israel

JOHN MACDOUGALL / AFP

2
Es llegeix en minuts
Reuters

L’activista palestina Ahed Tamimi ha sigut un dels 30 presoners alliberats per Israel a primera hora d’aquest dijous en el marc d’una treva temporal dels combats a Gaza entre Israel i militants de Hamàs. Les tropes israelianes van arrestar a principis d’aquest mes Tamimi, considerada a l’ocupada Cisjordània com una heroïna palestina des que era una adolescent, sota l’acusació d’incitar a la violència. La seva mare va negar els càrrecs i va dir que es basaven en una publicació falsa a les xarxes socials. En concret, Tamimi va ser arrestada el 6 de novembre per una publicació a Instagram que, segons fonts israelianes, demanava la massacre d’israelians i feia referència a Hitler. La seva mare Narimane, amb un marit que també va ser arrestat, ha negat que Ahed sigui l’autora d’aquesta publicació, ja que els seus comptes de les xarxes socials estan bloquejats per Israel.

El Servei Penitenciari d’Israel va publicar en el seu lloc web una llista de palestins alliberats aquest dijous al matí que incloïa Tamimi. Un funcionari palestí va dir que va ser alliberada després d’haver estat a la presó Damon, a prop de la ciutat israeliana de Haifa.

Tamimi, de 22 anys, va saltar a la fama el 2017 quan, als 16, va bufetejar un soldat israelià que va assaltar el seu poble de Nabi Saleh, a Cisjordània. Després de bufetejar el soldat, Tamimi va ser sentenciada a vuit mesos de presó al declarar-se culpable de càrrecs reduïts que incloïen agressió.

Tamimi ha protestat durant anys per les confiscacions de terres israelianes a la zona. El conflicte als territoris ocupats és el dia a dia, i ha causat desenes de morts des que va esclatar la guerra a la Franja de Gaza.

Notícies relacionades

Tamimi és una dels centenars de persones a Cisjordània que han sigut arrestats mentre la violència s’ha agreujat al territori per la guerra entre Israel i els militants de Hamàs que governen Gaza. Israel assegura que els seus arrestos a Cisjordània tenen l’objectiu d’evitar atacs terroristes fora de la Franja.

Sota la treva, Israel ha alliberat palestins de les seves presons a canvi que Hamàs alliberi alguns dels 240 ostatges que va capturar durant el seu mortífer atac del 7 d’octubre al sud d’Israel. Fins al moment, la proporció d’alliberats ha sigut d’un alliberat per Hamàs per tres palestins excarcerats per part d’Israel.