Cimera internacional

Putin insta davant el G-20 a «pensar com aturar la tragèdia» a Ucraïna

Putin insta davant el G-20 a «pensar com aturar la tragèdia» a Ucraïna

Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

El president rus, Vladímir Putin, va admetre aquest dimecres que «cal pensar com aturar aquesta tragèdia», en al·lusió a la guerra a Ucraïna durant la seva intervenció en la cimera virtual de líders del G-20. «Per descomptat, les accions militars són sempre una tragèdia per a persones i famílies concretes, i per al país en general. Sense cap dubte, cal pensar com aturar aquesta tragèdia», va dir Putin durant una intervenció transmesa per la televisió pública, mentre va afegir que Rússia «mai» s’ha negat a entaular negociacions de pau amb Kíiv. La intervenció de Putin pot ser interpretada com un primer intent perquè la comunitat internacional comenci a pensar en les vies per trobar una sortida a la guerra, que al marge del drama humà està danyant l’economia russa.

Notícies relacionades

Putin va recordar que va ser el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que va prohibir per decret dialogar amb Rússia per posar fi a la contesa que Moscou va iniciar el febrer del 2022. A més, va al·ludir als col·legues que es van mostrar «commocionats» amb les conseqüències de l’«agressió» russa contra el país veí. «Entenc que la guerra, la mort de persones, no pot no commoure. ¿I el cop sagnant a Ucraïna el 2014 que va desembocar en la guerra del règim de Kíiv contra el seu propi poble al Donbass? ¿Això no commou?», va dir. Va afegir: «I l’extermini de la població civil a Palestina, a la Franja de Gaza, ¿no impressiona? I el fet que metges hagin d’operar nens [...], utilitzar escalpels en cossos de nens sense anestèsia, ¿no impacta?». «I que el secretari general de l’ONU digui que Gaza s’ha convertit en un gran cementiri infantil, ¿no commou?», va ressaltar.

Putin no va acudir a les últimes tres cimeres del G-20 a Itàlia, Indonèsia i el setembre passat a l’Índia. En aquesta última va ser representat pel ministre d’Exteriors, Serguei Lavrov.