Crisi política

El jutge rebaixa el cas de corrupció a Portugal que va provocar la dimissió del primer ministre

El jutge rebaixa el cas de corrupció a Portugal que va provocar la dimissió del primer ministre

TIAGO PETINGA / EFE

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El jutge Nuno Dias, encarregat de la instrucció del cas de corrupció que va portar la setmana passada a la dimissió del primer ministre de Portugal, António Costa, ha rebaixat la serietat de les acusacions realitzades per la fiscalia i ha ordenat la llibertat dels cinc detinguts per aquest escàndol vinculat amb l’adjudicació pública de projectes d’extracció de liti, producció d’hidrogen verd i per construir un centre de dades.

Segons el jutge, els fets que relata la fiscalia al seu escrit no demostren l’existència dels delictes de corrupció activa o passiva en cap cas ja que no s’hi aporten indicis d’«una contraprestació per una conducta concreta».

Al cap de gabinet de Costa, Vítor Escaria, i el consultor Diogo Lacerda Machado, amic del primer ministre dimissionari, els ha imputat tràfic d’influències i els ha prohibit la sortida del país davant el risc de fuga. A més, ha imposat una fiança de 150.000 euros a Lacerda Machado.

Per a la resta de detinguts, l’alcalde de la localitat de Sines, Nuno Mascarenhas, i els dos administradors de la societat Start Campus, Rui de Oliveira Neves i Alfonso Salema, únicament ha disposat que informin del lloc on viuen, del qual no poden absentar-se durant més de cinc dies sense notificar-ho, i de comparèixer quan siguin requerits. L’alcalde de Sines ha quedat lliure de tota imputació i als dos administradors de Start Campus el jutge els ha mantingut el tràfic d’influències i el suborn. En paral·lel, ha sol·licitat a l’empresa el pagament d’una fiança de 600.000 euros.

Errors de la fiscalia

Aquesta rebaixa de les acusacions coincideix amb altres errors difosos en els últims dies per la premsa portuguesa. Un seria la confusió del nom del primer ministre, António Costa, amb el del seu ministre d’Economia, António Costa Silva, en una de les transcripcions de les trucades intervingudes per la policia entre Lacerda Machado i l’empresari Salema.

En la seva interlocutòria, el magistrat instructor també sembra dubtes sobre l’eventual responsabilitat del primer ministre dimissionari. Segons la fiscalia, diversos sospitosos el van assenyalar per «desbloquejar procediments». Dias recorda que és el Tribunal Suprem el que ha de determinar la implicació de Costa, però considera que les suposades pressions que s’haurien exercit sobre el cap del Govern per tirar endavant els projectes estan poc fonamentades.

L’escàndol va esclatar dimarts de la setmana passada amb la detenció dels cinc acusats en el marc d’una operació de la fiscalia, en la qual també es van portar a terme 42 registres. A més, es van designar nou «‘arguidos’» (sospitosos formals, figura prèvia a l’acusació) en aquesta causa, entre els quals figuren el ministre d’Infraestructures, João Galamba, que aquest dilluns va presentar la dimissió.

Recomposició dels socialistes

Malgrat no haver-hi una acusació directa en contra seu, Costa va optar per renunciar al càrrec el mateix dia i va obrir una crisi política que ha abocat el país a unes eleccions anticipades fixades per al 10 de març pel president lusità, Marcelo Rebelo de Sousa. L’ampli marge donat pel cap de l’Estat permetrà al Govern en funcions aprovar el pressupost per al 2024 en un vot final previst per al 29 de novembre, així com al Partit Socialista (PS) recompondre’s d’aquest sotrac.

Fins ara s’han postulat a succeir Costa dos candidats: Pedro Nuno Santos, vinculat a l’ala esquerra, i el moderat José Luís Carneiro. Nuno Santos, anomenat l’‘enfant terrible’ del PS pel seu caràcter combatiu i les baralles amb Costa, és qui compta amb més suports, però carrega a la seva esquena el cas per una indemnització irregular pagada per l’aerolínia TAP a una administradora que mesos després va ser nomenada secretària d’Estat del Tresor. Aquest escàndol el va portar a dimitir com a ministre d’Infraestructures el desembre del 2022 per assumir la «responsabilitat política». En el seu historial destaca l’inèdit pacte amb el Bloc d’Esquerra i el Partit Comunista el 2015 batejat com la ‘geringonça’.

Notícies relacionades

Carneiro, actual ministre d’Administració Interna, és una de les persones de confiança de Costa i no ha protagonitzat cap escàndol durant el seu mandat.

Està previst que els socialistes elegeixin el seu nou líder a mitjans de desembre.