Pròxim Orient

L’espanyol Iván Illarramendi va ser «assassinat i cremat» per Hamàs amb la seva parella

La seva mort se suma a la de Maya Villalobo, que va morir el mateix dia de l’atac de Hamàs contra Israel del 7 d’octubre

2
Es llegeix en minuts

L’espanyol Iván Illarramendi i la seva dona, la israeliana d’origen xilè Dafna Garcovich, «van ser assassinats el 7 d’octubre i cremats dins de casa seva», informa l’Ambaixada d’Israel a Espanya a aquest diari. «La identificació va portar molt temps a causa de l’estat dels cossos cremats. Els enterraments seran, respectivament, a Espanya i Israel», assegura la delegació diplomàtica.

La notícia de la mort d’Illarramendi, que es creia segrestat per Hamàs, l’ha avançat El Confidencial i l’han confirmat a aquest diari fonts diplomàtiques, que no han volgut donar més detalls sobre les circumstàncies exactes de la mort.

En un primer moment, tant el Ministeri d’Exteriors com el president del Govern van apuntar a la possibilitat que hagués sigut segrestat per Hamàs.

En un missatge de la xarxa social X, la Federació de Comunitats Jueves d’Espanya ha lamentat «l’assassinat tant d’Illarramendi com de la seva dona. Iván i Maya Villalobo són els dos espanyols assassinats per Hamàs el dissabte 7O», es llegeix en el ‘post’.

Illarramendi, de 46 anys i natural de Zarautz (Guipúscoa), residia amb la seva dona al quibuts Kissufim, molt pròxim a la frontera amb la Franja de Gaza, que va ser atacat per Hamàs durant l’assalt per sorpresa per terra, mar i aire perpetrat el 7 d’octubre passat.

«Consternat per la mort d’Iván Illarramendi. Vull traslladar el meu afecte i el meu més sincer condol a la seva família i amics», ha dit el president del Govern, Pedro Sánchez, en un missatge a X. «El Govern d’Espanya reitera la seva condemna als atemptats terroristes de Hamàs el 7 d’octubre. Hem de treballar per arribar a una pau justa i duradora a l’Orient Mitjà».

«L’Iván és una persona molt bona. M’ha ensenyat moltes coses de la vida, tant de filosofia com de cuina», va dir a aquest diari Roberto Meyer, un dels seus coneguts a Israel, en una trobada a Madrid fa una setmana. Illarramendi treballava com a cuiner al quibuts atacat per Hamàs.

«Cuinava truita de patates, però no per a tothom, només per als seus companys de cuina», recorda amb carinyo Meyer, que descriu l’Iván com una persona profundament culta i un cuiner excel·lent.

Notícies relacionades

La mort d’Illarramendi se suma a la d’una altra espanyola, Maya Villalobo, morta el mateix dia de l’atac de Hamàs contra Israel del 7 d’octubre. La jove es trobava realitzant el servei militar a l’Exèrcit israelià, ja que disposava de la doble nacionalitat, i va morir a l’emplaçament militar en què es trobava.

Hi ha almenys 120 espanyols a Gaza, assetjada i sota intensos bombardejos que han provocat més de 10.000 morts, segons el Ministeri de Sanitat gazià. El ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, ha dit aquest dimecres que s’està mirant de treure’ls de la Franja, però que l’operació és molt complicada. Requereix el vistiplau d’Israel i d’Egipte. Es desconeix si hi ha algun mort entre ells.