Possible tracte de favor

António Costa dimiteix com a primer ministre de Portugal després de ser investigat per corrupció

António Costa dimiteix com a primer ministre de Portugal després de ser investigat per corrupció

PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El primer ministre de Portugal, el socialdemòcrata António Costa, ha presentat la seva dimissió aquest dimarts després de ser investigat, junt amb altres membres del seu Govern, per corrupció, prevaricació i tràfic d’influències.

Durant el matí, la policia ha escorcollat la seva residència oficial, així com 40 llocs més en el marc d’una operació junt amb la Fiscalia lusitana que investiga un presumpte cas de corrupció vinculada amb negocis del sector de l’hidrogen i el liti, segons mitjans locals.

Les inspeccions també s’han estès als ministeris d’Infraestructures i d’Ambient i han portat a diverses detencions.

Entre els arrestats hi ha el cap de Gabinet de Costa, Vítor Escária; un consultor de Costa, Lacerda Machado, i l’alcalde de Sines, el socialista Nuno Mascarenhas, segons va divulgar el mitjà lusità ‘Público’.

Les mateixes fonts van informar que han sigut declarats «arguidos» (sospitosos formals, una figura prèvia a l’acusació) el ministre d’Ambient, Duarto Cordeiro, i el d’Infraestructures, João Galamba, així com l’exministre d’Ambient João Pedro Matos Fernandes.

140 policies

En la causa hi hauria els projectes d’explotació de liti a Montalegre, al nord de Portugal, per possible tracte de favor del Govern portuguès a empreses, segons la premsa lusitana. El liti és un mineral utilitzat per a la fabricació de bateries i és essencial per a la denominada transició verda.

Notícies relacionades

«Confirmem les indagacions a l’oficina del cap de gabinet» del primer ministre, «però no comentem l’acció de la justícia», ha indicat el departament de premsa del cap de l’Ejecutvio socialista a l’agència de notícies Lusa.

L’operació ha mobilitzat uns 140 policies.