Escàndol polític

Crisi a l’Uruguai per la concessió del passaport a un poderós narco que es feia passar per jugador de futbol

Crisi a l’Uruguai per la concessió del passaport a un poderós narco que es feia passar per jugador de futbol

JAVIER CALVELO / AFP

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«Semblem una república bananera», es va queixar l’expresident José Mujica. La calma de la vida política de l’Uruguai, amb els seus capítols de cordialitat continguda entre els partits, s’ha trencat per un escàndol que vincula un poderós narco regional que es feia passar per jugador de futbol amb la primera línia del Govern del president Luis Lacalle Pou. Sebastián Marset té 32 anys. Se’l relaciona no només amb l’anomenat Primer Cartell Uruguaià (PCU) sinó amb l’assassinat del fiscal paraguaià Marcelo Pecci, perpetrat en territori colombià el maig del 2022. Un any abans, Marset havia sigut arrestat a Dubai quan intentava viatjar a Turquia amb documentació falsa. El seu advocat, Alejandro Balbi, va sol·licitar a Montevideo la tramitació del passaport uruguaià. Aquesta va ser la clau que va permetre al delinqüent abandonar els Emirats Àrabs i mantenir-se pròfug durant dos anys, fins a ser localitzat a la ciutat boliviana de Santa Cruz, mesos enrere. La policia d’aquest país va dur a terme un operatiu gegant per atrapar-lo, però de manera cridanera se’ls va esfumar davant dels ulls.

Les peripècies del narco han acabat per provocar un fort cop a l’Administració de Lacalle Pou. El setmanari de la capital ‘Búsqueda’ va revelar que el mateix Ministeri d’Exteriors li va concedir el passaport. El cas Marset va començar llavors a escalar. Primer va provocar les dimissions del titular d’aquesta cartera, Francisco Bustillo, i la sotssecretària Carolina Ache. El cap de setmana es van veure obligats a renunciar el titular d’Interior, Luis Alberto Heber; la seva mà dreta, el sotssecretari Guillermo Maciel, i l’assessor presidencial, Roberto Lafluf, per haver-li recomanat a Ache que eliminés les converses del seu telèfon relacionades amb Marset.

Lacalle Pou va assegurar tenir l’«íntima convicció» que els funcionaris que van renunciar «no tenen responsabilitat legal» en l’episodi que ha beneficiat el narco. El passaport, va afegir, havia de ser concedit «sí o sí» perquè d’aquesta manera ho determina la llei. «No hi havia cap altra ‘chance’, fos narco o una altra cosa, segons el reglament», va explicar dissabte, al tornar molt de pressa dels Estats Units. El Front Ampli (FA), la coalició opositora de centreesquerra, creu el contrari. «Hi ha una enorme incongruència a l’acceptar les renúncies i dir ‘aquí no va passar res’», va estimar el senador Alejandro Pacha Sánchez. El FA pressiona perquè la Cambra es pronunciï en les pròximes hores. «No podem permetre que el narcotràfic es fiqui en la política», va dir el legislador i dirigent sindical Fernando Pereira. La central obrera PIT-CNT va cridar a una «gran acció massiva en defensa de la democràcia i contra la corrupció».

«Tarat» i «anormal»

Quan es van sentir les primeres detonacions de l’escàndol, els funcionaris van assegurar que desconeixien qui era aquest tal Marset. Però després, el portal ‘La Diaria’ va fer públic un xat en el qual el viceministre Maciel li explicava a la sotssecretària d’Exteriors Ache que es tractava d’un «narco molt perillós i pesat». El llavors canceller Bustillo li va suggerir a la seva subordinada que «perdés» el mòbil, segons un àudio que va divulgar ‘Búsqueda’. La crisi es va tornar imparable i va enfrontar l’elenc governamental. Bustillo va qualificar al seu torn de «tarat» i «anormal» Maciel per haver revelat els missatges explosius. «Vaig actuar de forma honesta i responsable», es va defensar el viceministre sortint.

El cas Marset ha arribat als tribunals. El fiscal Aejandro Machado va interrogar el seu advocat, Balbi, per haver tramitat el passaport del narco davant Exteriors i davant la Direcció Nacional d’Identificació Civil. Tot sembla una «mala comèdia veneçolana», va dir després que Balbi li assegurés que desconeixia el que conversaven els funcionaris de la Cancelleria i Interior.

Narco i futbolista

Notícies relacionades

Sobre la pantalla de l’escàndol es va projectar finalment la figura de Marset en la seva dimensió més sorprenent. La seva façana era el futbol. Primer a Capiatá, un equip que va arribar a participar a la lliga principal paraguaiana, on es feia passar per Luis Amorim. Al ser descoberta la identitat fraudulenta, va fugir a Bolívia, on va vestir la samarreta de Los Leones, aquesta vegada com a Gabriel De Souza Beumer.

El fals jugador portava a Santa Cruz una vida de sultà. Arribava als entrenaments en vehicles d’alta gamma i ben acompanyat per guardaespatlles. Marset va aconseguir burlar-se al juliol d’un setge sobre la seva mansió de Santa Cruz. La policia va trobar allà 17 fusells, una pistola, gairebé 2.000 municions, armilles antibales i 31 vehicles. «En les pròximes hores aconseguirem la seva detenció», va dir el ministre de Govern bolivià. Encara l’estan buscant.

Temes:

Uruguai