Més de 10.000 morts a Gaza en un mes de guerra entre Israel i Hamàs

MOHAMMED SABER / EPA-EFE

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els morts a la Franja de Gaza ja superen els 10.000 quan es compleix un mes des que va començar la guerra entre Israel i les milícies islamistes de l’enclavament, liderades per Hamàs.

Els morts confirmats fins al moment són 10.022 –més del 70% són dones, nens i persones grans–, a banda de més de 25.400 ferits, segons les últimes dades difoses pel Ministeri de Sanitat gazià. Entre les víctimes mortals, 4.104 són nens –mor un nen cada deu minuts– i 2.641 són dones, va revelar en roda de premsa el portaveu del ministeri, Ashraf al Qudra.

El ministeri va denunciar que en les últimes 24 hores han mort 252 persones als bombardejos israelians sobre l’enclavament en 18 atacs, que van afectar diversos hospitals i els seus voltants, com el d’Al Shifa, el més gran de la Franja. Segons residents a l’enclavament, va ser una de les pitjors nits de bombardejos israelians des que va començar la guerra.

Almenys 8 persones van morir en atacs a un complex hospitalari a la ciutat de Gaza, on hi ha l’únic hospital psiquiàtric de la Franja, un centre oftalmològic i l’hospital pediàtric Rantisi.

El portaveu gazià va recordar que 192 membres del personal mèdic han mort des que va començar la guerra fa un mes i que 32 ambulàncies van ser destruïdes, mentre que 16 hospitals estan ara fora de servei. El ministeri, controlat per Hamàs, també va acusar Israel d’atacar les fleques on la gent fa cua per poder adquirir aliments, cosa que agreuja encara més la crisi alimentària.

Quatre morts a Cisjordània

A la Cisjordània ocupada, les autoritats palestines van informar aquest dilluns que les forces israelianes han matat quatre persones, tres d’elles a Tulkarem, al nord-oest, i una altra a Halhoul, una població pròxima a Hebron, al sud. Des de l’inici de l’actual escalada, han mort més de 150 palestins per trets de soldats o colons israelians a Cisjordània.

I a Jerusalem, una agent de la Policia de Fronteres israeliana va morir després de ser apunyalada a l’est de la ciutat per un palestí de 16 anys que va morir abatut pels trets d’altres agents que es trobaven al lloc.

En el pla diplomàtic, el secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, es va comprometre a fer tot el possible per augmentar l’accés d’ajuda humanitària a Gaza i evitar les matances de civils. Així ho va traslladar Blinken a la premsa després de reunir-se a Ankara amb el seu homòleg turc, Hakan Fidan, en la seva última etapa de la nova gira que ha realitzat el nord-americà a Tel Aviv, Amman, Xipre i Bagdad.

«Hem convençut els israelians que poden fer passos que minimitzen les morts de civils», va dir Blinken, abans d’assegurar que «els pròxims dies» l’ajuda «pot augmentar de forma significativa» i insistir en la necessitat d’una «pausa humanitària» que, al seu parer, beneficiaria també els segrestats per Hamàs.

Notícies relacionades

El pas fronterer de Rafah, que uneix la Franja i Egipte, va tornar a reobrir aquest dilluns per permetre l’evacuació de ferits, estrangers i palestins amb doble nacionalitat. Segons fonts del Govern de Hamàs, un acord amb Israel va permetre el trasllat d’uns 30 ferits traslladats a bord de sis ambulàncies per ser tractats en hospitals egipcis.

La guerra entre Israel i les milícies de Gaza compleix aquest dimarts un mes després del brutal atac de Hamàs en territori israelià, el passat 7 d’octubre, que va deixar més de 1.400 morts i 240 segrestats.