Itàlia tancarà dissabte la seva frontera amb Eslovènia per l’alerta terrorista

ROBERTO MONALDO / LA PRESSE / DPA

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Itàlia vol blindar-se, o almenys aquest és el missatge que desitja enviar. El Govern transalpí ha anunciat que a partir de dissabte i per un període de 10 dies (prorrogables), tancarà les seves fronteres amb Eslovènia en un intent de contenir possibles infiltracions de terroristes.

La decisió, que suposa una suspensió del dret de lliure circulació europeu ratificat per l’acord de Schengen, un dels pilars de la UE, arriba enmig d’una alerta per possibles atemptats a Europa, tot i que de moment no hi ha amenaces directes cap a Itàlia, segons han reconegut les mateixes autoritats.

En aquest context, el Govern italià ha puntualitzat que la nova mesura ja ha sigut comunicada pel ministre italià de l’Interior, Matteo Piantedosi, al vicepresident de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, i a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, entre altres autoritats comunitàries. L’objectiu, s’ha afegit, és bàsicament bloquejar l’anomenada ‘ruta balcànica’, el camí migratori que passa pels països d’aquesta regió cap a Itàlia.

Ruta dels Balcans

L’augment del nivell d’amenaces violentes, «també a la UE», a causa del conflicte entre Israel i el grup islamista Hamàs es veu agreujat encara més per la constant pressió migratòria a la qual està sotmesa Itàlia, tant per mar com per terra, amb 140.000 persones arribades a les seves costes el 2023, cosa que suposa un augment del 85% respecte al 2022, afirma Itàlia. «A la sola regió de Friuli Venezia Giulia, des de l’inici de l’any, s’han identificat 16.000 persones que van ingressar de manera irregular al territori nacional», van puntualitzar.

Notícies relacionades

L’anunci es produeix després que en els últims dies fossin arrestades almenys tres persones per motius relacionats amb l’alerta terrorista. La reintroducció dels controls a les fronteres interiors es basa en l’article 28 del Codi de Fronteres de Schengen, que estableix que «quan l’ordre públic o la seguretat interior d’un Estat membre exigeixin una actuació immediata, l’Estat membre de què es tracti podrà, amb caràcter excepcional, restablir immediatament els controls fronterers a les fronteres interiors per un període limitat no superior a 10 dies», ha argumentat Roma.

De la mateixa manera, la primera ministra del país, Giorgia Meloni, també ha aclarit que el seu Govern està estudiant «propostes» per presentar en el pròxim Consell de la UE.