Bromistes russos enganyen Pedro Sánchez

Alejandro Martínez Vélez - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Vladímir Kuznetsov i Alexei Stoliàrov, més coneguts com a Vovan i Lexus a Rússia, són coneguts bromistes russos que solen enganyar famosos i líders polítics per al seu programa de ràdio. I segons s’ha fet públic aquest dijous, Pedro Sánchez ha sigut l’últim a formar part d’aquesta llarga llista, en la qual hi ha grans noms com els líders Angela Merkel (Alemanya), Aleksander Lukaixenko (Bielorússia), Recep Tayyip Erdogan (Turquia), Petró Poroixenko (Ucraïna), a més de celebritats com Elton John, Joaquin Phoenix, Billie Eilish o JK Rowling.

Per arribar a Sánchez en aquesta ocasió van fingir ser un president africà que estaria interessat a negociar sobre l’acord de comerç de cereals alhora que va mostrar compromís per lluitar contra Vladímir Putin. El líder socialista es va mantenir ferm per no reconnectar els bancs russos al sistema Swift, que des març del 2023 estan desconnectats. Sánchez també va manifestar interès a «restablir l’ordre a Níger [...] és inacceptable deixar Rússia com a primer actor a la regió» del Sahel.

Mitjans opositors com Meduza –titllat d’agent estranger pel Govern rus– han assenyalat que els seus objectius semblen ser sempre enemics i rivals del Govern de Rússia, una cosa que apunten que no li farien al cap de l’Església ortodoxa russa, el patriarca Kiril; el governador de Txetxènia, Ramzan Kadírov, o el mateix president rus. Normalment es fan passar per altres persones, com polítics d’algun país amic del receptor o alguna altra celebritat, com per exemple Greta Thunberg.

És per aquest accés a grans personalitats i per la voluntat de burlar-se’n per deslegitimar-los que des d’Occident s’ha assenyalat que suposadament compten amb el suport de l’FSB, els serveis secrets russos. En el passat, els humoristes han negat aquest suposat vincle. «¡Això és una tonteria, no n’hi ha proves!», va explicar Aleksei Stoliàrov a EL PERIÓDICO el 2017. A més de mandataris d’altres països també han tingut en el punt de mira noms importants de l’oposició russa, com és el cas de Leonid Volkov, de l’equip d’Aleksei Navalni.

Antecedents a Espanya

Notícies relacionades

No és la primera vegada que un polític nacional ha sigut el blanc dels seus enganys. El primer d’ells va ser María Dolores de Cospedal el 2017, quan es van fer passar per un ministre de Letònia. Aleshores li van explicar que el líder independentista Carles Puigdemont treballava per a la intel·ligència russa i que utilitzaria l’àlies de ‘Chipollino’, un personatge de dibuixos animats de Rússia.

No obstant, la trucada que va tenir més ressò va tenir per objectiu l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida. En 17 minuts, els bromistes li van aconseguir treure frases comprometedores com que «calia castigar aquests bastards russos» o el compromís per «deportar ucraïnesos per combatre en la guerra». Vovan i Lexus també es van burlar del polític del PP, a qui van anomenar «cara polla», una cosa que va fer sospitar el regidor madrileny.