Conflicte al Pròxim Orient

L’Iran i l’Aràbia Saudita remarquen la «unitat islàmica» davant la guerra a Gaza

L’Iran i l’Aràbia Saudita remarquen la «unitat islàmica» davant la guerra a Gaza

PRESIDENCIA DE IRÁN / WANA / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
EFE

El president de l’Iran, Ebrahim Raisi, i el primer ministre de l’Aràbia Saudita, el príncep hereu Mohammed bin Salman, van remarcar aquest dijous la «unitat islàmica» davant la guerra a Gaza i van advertir que els crims del Govern israelià provocaran destrucció i inseguretat per al mateix Estat jueu i els seus aliats, com els Estats Units, que van donar «llum verda» a la resposta de Tel Aviv, segons va informar el cap adjunt de gabinet per a Afers Polítics de la Presidència iraniana, Mohammed Yamshidi.

Raisi i Bin Salman van fer aquestes declaracions durant la seva primera conversa telefònica des del restabliment de les relacions diplomàtiques entre els dos països el març d’aquest any en un acord mediat per la Xina després de set anys de ruptura.

«En la seva primera trucada, l’aiatol·là Raisi i sa majestat Mohammed bin Salman van acordar que és necessari posar fi als crims de guerra contra Palestina», va informar Yamshidi.

Bin Salman «va posar èmfasi en el fet que el regne està fent tot el possible per col·laborar amb totes les parts internacionals i regionals per aturar l’escalada en curs», amb referència als bombardejos indiscriminats d’Israel a Gaza després de l’atac per sorpresa del grup islamista Hamàs a l’Estat jueu que ha deixat més de 1.200 morts, segons l’agència oficial de notícies saudita SPA.

Atacs contra civils

El príncep saudita va afirmar l’«oposició del regne a qualsevol forma d’atac contra civils i la pèrdua de vides innocents», va remarcar la «necessitat d’adherir-se als principis del dret internacional humanitari i va expressar la seva profunda preocupació per la greu situació humanitària a Gaza i el seu impacte en la població civil».

A la Franja de Gaza la situació és crítica, al caire de l’abisme d’una altra catàstrofe humanitària, probablement també sense precedents, i els morts ja en són 1.100.

Notícies relacionades

Teheran és un dels principals aliats del moviment islamista Hamàs, lidera l’anomenat Eix de la Resistència contra l’Estat Jueu, la seva nèmesi, i ha celebrat l’atac per sorpresa dels palestins.

L’Aràbia Saudita ha sigut històricament el paladí regional de la defensa dels drets dels palestins i sempre havia manifestat que no es plantejava establir relacions amb Israel si abans no s’arribava a una solució «justa» per a Palestina. No obstant, en els últims mesos aquest posicionament semblava que estava canviant. Els Estats Units han estat dedicant esforços a acostar l’Aràbia Saudita i Israel, mentre que el mateix Bin Salman va afirmar en una recent entrevista, que la normalització amb l’Estat jueu està «cada dia més a prop».