Ramez Mahmoud / AP

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Gaza s’esllangueix sota el bombardeig continu dels avions i drons israelians. La població de la Franja mira de sobreviure a la segona nit consecutiva d’atacsd’Israel després de declarar formalment la guerra contra la milícia palestina Hamàs. L’Exèrcit afirma que hi ha uns 100.000 soldats de reserva concentrats a la frontera de Gaza. Segons les autoritats palestines, almenys 436 palestins han mort sota les bombes. Entre ells, es compten 91 nens. Desenes de milers de persones han sigut desplaçades al petit enclavament que allotja més de dos milions d’habitants, buscant refugis en escoles de les Nacions Unides, sense tenir la possibilitat d’amagar-se en búnquers, com fan els ciutadans israelians a l’altre costat de la frontera.

Desenes de famílies han vist com les seves llars quedaven reduïdes a runa en tot just uns segons. «Avui tots nosaltres, els nostres nens i dones, estem sense llar», ha dit Amer Ashour a Al Jazeera mentre treia les pertinences d’entre la runa de l’edifici d’11 pisos on vivia amb la seva dona, embarassada, al barri d’Al-Nasr, a l’oest de la ciutat de Gaza. «¿On anirem en aquests temps difícils?», es pregunta. L’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina (UNRWA) ha dit que el nombre de persones obligades a fugir de casa a la recerca de seguretat a Gaza ha augmentat significativament fins a gairebé les 74.000 de la nit al dia. Moltes d’elles es troben en 64 refugis de l’UNRWA.

Sense electricitat, aliments i aigua

Notícies relacionades

L’Exèrcit israelià confirma haver atacat més de 1.000 objectius a Gaza, que inclouen posicions militars, les cases dels líders de Hamàs, i bancs administrats pel grup militant. Un dels atacs israelians més importants de diumenge al matí va tenir per objectiu la torre Watan, que serveix com a centre per als proveïdors d’internet a Gaza. A més, la majoria de la Franja no té sense electricitat perquè Israel ha deixat de subministrar energia a Gaza. El mateix proveïdor de l’enclavament només pot proporcionar el 20% de l’electricitat necessària. També s’han tallat els subministraments d’aliments i aigua. La població de Gaza ja vivia en una terrible situació humanitària, però aviat es començarà a parlar de catàstrofe.

Diversos experts han denunciat l’ús de fòsfor blanc, prohibit internacionalment, per part de l’Exèrcit israelià en districtes molt poblats del nord de Gaza. A més, els bombardejos israelians han ferit almenys 2.300 persones. Els mal equipats hospitals de la Franja treballen a contracorrent per salvar milers de vides, mentre fan crides desesperades per aconseguir donants de sang. Durant els atacs iniciats per Hamàs en territori israelià que han matat unes 700 persones, sent dissabte el dia amb més morts en la història d’Israel, la societat de Gaza va celebrar el dur cop sobre el seu enemic, però, 48 hores i centenars de bombardejos després, els ànims han canviat. Ara, la població tem que la imminent ofensiva terrestre arrasi les seves cases i, sobretot, les seves vides.