L’Iran va ajudar a planejar l’atac contra Israel, segons el ‘WSJ’

MAHMUD HAMS / AFP

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

L’Iran va ajudar en la planificació, amb reunions des d’agost a Beirut, al Líban, en l’atac de Hamàs contra Israel d’aquest dissabte, segons han assegurat dos alts càrrecs anònims de Hamàs i Hezbol·là al diari nord-americà ‘The Wall Street Journal’.

Segons aquestes fonts, a més, Teheran va estar tan involucrada en l’acte que va donar el seu vistiplau a l’atac dilluns, cinc dies abans del succés. Aquestes reunions, a més, van tenir lloc dues vegades per setmana, i van comptar amb la presència, conforme a aquests alts càrrecs anònims, del comandant de la Força Quds –el servei d’intel·ligència militar iraniana a l’estranger–, Esmail Qaani; el cap militar de Hamàs, Saleh al-Arouri; el líder del Gihad Islàmic palestí, Ziad al-Najala; i el líder de Hezbol·là, Hassan Nasral·là.

El Gihad Islàmic és, juntament amb Hamàs, l’altre gran grup que controla la Franja de Gaza. Tots dos són considerats terroristes per la Unió Europea (UE) i els Estats Units. «Donem suport emfàticament i sense cap dubte a la causa palestina, però no estem implicats en la seva resposta [a l’ocupació israeliana], que ha sigut presa únicament per Palestina,» ha dit aquest dilluns la missió davant l’ONU de l’Iran, que ha negat la implicació iraniana en l’atac d’aquest dissabte, que segons les autoritats de l’Estat hebreu ha segat la vida de més de 900 persones.

Atacs i respostes

Atacs i respostes«Aquesta operació ha sigut el moviment de resistència espontani dels oprimits palestins, que reaccionen en defensa pròpia davant les polítiques provocadores dels sionistes», va dir aquest dissabte el portaveu del Govern iranià, Nasser Kanaani, que va continuar: «L’Iran considera responsable el règim d’ocupació sionista de tota la violència i mort dels palestins».

Des de la seva creació el 1979, després de la Revolució Islàmica iraniana, la República Islàmica de l’Iran ha tingut com a arxienemic Israel. Els dos estats, a través d’atacs, fa dècades que lliuren una guerra encoberta, tant a Palestina com a Síria, l’Iraq, el Líban i fins i tot dins de l’Iran, on Israel fa sabotatges contra plantes elèctriques i assassinats contra alts càrrecs iranians.

L’últim –i de més abast– va ser el de Mohsen Fakhrizadeh, el cap del programa nuclear iranià. Fakhrizadeh va ser assassinat a trets el 2020 als afores de Teheran mentre viatjava en el seu cotxe personal. Tots els dits van apuntar llavors als serveis secrets israelians.

«No hem vist proves»

«No hem vist proves»Malgrat la negativa iraniana –Hamàs també assegura que Teheran no va tenir res a veure amb l’atac– molts experts consideren impossible que l’Iran no estigués involucrat ni informat de cap manera de l’atac de dissabte. La República Islàmica fa dècades que finança Hamàs i el Gihad Islàmic palestí, que reben el seu armament i municions a través de Teheran. 

Notícies relacionades

«No hem vist encara cap prova que l’Iran hagi dirigit o sigui darrere d’aquest atac en particular. Però hi ha una llarga relació entre Teheran i aquests grups», va dir el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, aquest diumenge en una entrevista a la CNN.

Involucrat o no, no obstant, el règim iranià el celebra. Poques hores després de l’atac de dissabte, el líder suprem iranià, l’aiatol·là Ali Khamenei, va anomenar Israel un «càncer que, si Déu vol, serà erradicat en mans dels palestins». Una mica més calmats, aquell mateix dia, parlamentaris iranians cridaven a la Cambra baixa del país «mort a Israel» i «Palestina, victoriosa; Israel serà destruïda».