Província d’Herat

Almenys 2.000 morts per la cadena de terratrèmols de dissabte al nord-oest de l’Afganistan

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Almenys 2.000 persones han mort aquest cap de setmana en una cadena de terratrèmols que, aquest dissabte al matí, va sacsejar l’oest de l’Afganistan, a prop de la ciutat d’Herat, no molt lluny de la frontera amb l’Iran. El terratrèmol de més magnitud va arribar a ser de 6,3 en l’escala de Richter, i va anar seguit d’alguns més d’almenys cinc punts en aquesta escala de mesurament. 

«Comptem 2.053 persones mortes, i 9.240 de ferides, a més de 1.320 cases que han quedat fetes malbé o destruïdes per complet», ha dit aquest diumenge al matí Janan Sayeeq, el ministre talibà de Desastres

Segons ha explicat Sayeeq en roda de premsa a Herat, a la zona més afectada han sigut enviats tan sols 10 equips de rescat: L’Afganistan, aïllada del món després de la victòria dels talibans l’agost del 2021, rep ajuda internacional amb comptagotes. 

Des de fa anys, el país viu en una crisi humanitària i d’aliments d’una mida monstruosa: segons les Nacions Unides, més del 90% de la població del país viu sota el llindar de la pobresa

El 50%, a més, està sota risc d’inanició, i depèn completament de la poca ajuda humanitària que arriba al país. Aquesta crisi es va tornar més profunda encara amb la conquesta dels talibans de la capital, Kabul, i la caiguda de l’antic govern afganès, ja que la seva font d’ingressos més significativa era l’ajuda internacional.

«És desesperançador veure la devastació i la misèria causada pel terratrèmol d’Herat», va dir aquest dissabte el reporter especial de l’ONU per a l’Afganistan, Richard Bennet: «Les meves més profundes condolences a les famílies que han perdut els seus éssers estimats, i espero que es puguin trobar els encara desapareguts. Desitjo tota la meva força als ferits i als equips de rescat i d’ajuda humanitària destinats a la zona», ha continuat Bennet, que ha explicat que membres de l’Unicef i l’agència de l’ONU per a l’assistència humanitària han sigut enviats a la regió.

Notícies relacionades

L’Afganistan, país de grans muntanyes, és una de les regions del món amb més activitat sísmica, i els terratrèmols de gran magnitud són comuns al país, sobretot a les zones de l’oest afganès. El d’aquest dissabte, però, és el més mortífer en dues dècades. 

L’any passat, tanmateix, la regió de Paktika, a la frontera amb el Pakistan, va viure un altre gran sisme, que va arribar a tenir una magnitud de 6,1 en l’escala de Richter i va acabar amb la vida d’almenys 1.030 persones: les tres dècades de guerra continuada al país, a més de la falta d’infraestructures i serveis d’emergència, dificulten enormement les tasques de rescat i l’arribada d’ajuda a moltes regions rurals afganeses, que després d’un sisme queden incomunicades amb el món.