Investigació

Escàndol a Abercrombie & Fitch: directius de la marca, acusats d’explotació sexual d’homes

La BBC destapa una «xarxa molt organitzada» que utilitzava un intermediari, James Jacobson, per captar joves per a esdeveniments privats

Escàndol a Abercrombie & Fitch: directius de la marca, acusats d’explotació sexual d’homes

Europa Press/Contacto/Budrul Chukrut - Archivo

2
Es llegeix en minuts

Una investigació periodística de la cadena britànica BBC ha revelat una suposada trama d’explotació sexual d’homes dins de la marca de models Abercrombie & Fitch i assenyala concretament al seu exdirector executiu Mike Jeffries i a un altre alt càrrec, Matthew Smith, per organitzar esdeveniments per tot el món en els quals s’explotava sexualment els joves.

En concret, la BBC destapa una «xarxa molt organitzada» que utilitzava un intermediari, James Jacobson, per captar joves per a esdeveniments privats de Jeffries i Smith entre el 2009 i el 2015.

Fins a vuit homes han explicat com van ser portats a aquests esdeveniments en els quals alguns van ser objecte d’«abusos» o «explotació», sempre a canvi de diners i amb l’oportunitat de treballar com a model per a l’empresa.

La meitat dels entrevistats asseguren haver-se sentit enganyats perquè no els van dir que els requeririen serveis sexuals. La resta sí que van comprendre que eren trobades sexuals, però no se’ls va explicar el que s’esperava d’ells. Només un d’ells va dir que no s’haviat sentit perjudicat.

Un dels joves, David Bradberry, ha relatat que li van presentar a Jacobson el 2010, quan tenia 23 anys, i que aquest li va dir que si no li deixava practicar sexe oral no podria veure Mike Jeffries. «Així comencen tots», li va dir abans de pagar-li 500 dòlars «pel teu temps». Després va viatjar a la mansió de Jeffries a Nova York, on aquest li va donar droga per esnifar i després va mantenir relacions sexuals amb ell.

Altres joves van ser portats a mansions i hotels a Londres, el Marroc o el sud de França on els amos d’Abercrombie & Fitch mantenien relacions amb fins a quatre joves a qui després donaven sobres plens de diners.

L’intermediari ha remarcat que no hi havia res il·legal en tot això i que els joves anaven a aquests esdeveniments «amb els ulls ben oberts» i l’empresa ha respost a aquestes acusacions per expressar la seva «desolació i indignació».

Dos antics fiscals nord-americans han revisat la documentació i els testimonis recopilats per la BBC i han demanat que s’investigui un possible delicte de tràfic sexual, un tipus penal contemplat als Estats Units per a qui traslladi una persona adulta a un altre país per mantenir relacions sexuals a canvi de diners recorrent a la força, el frau o la coacció.

Aquest dilluns està previst que s’emeti un documental del programa ‘Panorama’ de la BBC que assenyala directament a Jeffries, que «va transformar Abercrombie & Fitch de cadena minorista en declivi a imperi multimilionari i paradigma de l’estil», segons la televisió britànica.

Notícies relacionades

«Ara, després de mesos de meticuloses investigacions, la reportera Rianna Croxford parla amb homes que diuen haver sigut captats i introduïts en un fosc món», destaca la BBC.

Jeffries va deixar la direcció de l’empresa el 2014 després d’una crisi en les vendes i amb una jubilació valorada en uns 25 milions de dòlars (23,8 milions d’euros al canvi actual).