Segrest de corresponsals de guerra

‘Retorn a Raqqa’ obté dos guardons en el festival de cine Visione dal Mondo de Milà

‘Retorn a Raqqa’ obté dos guardons en el festival de cine Visione dal Mondo de Milà
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

‘Retorn a Raqqa’, el documental sobre el segrest d’una vintena de cooperants i periodistes en mans d’Estat Islàmic entre el 2013 i el 2014, ha obtingut doble guardó al festival Visione dal Mondo, que s’acaba de clausurar a Milà.

El jurat del certamen ha concedit una menció especial a la cinta, dirigida pels cineastes Albert Solé i Raul Cuevas i amb el reporter d’EL PERIÓDICO Marc Marginedas com a narrador. La commovedora història d’aquell segrest ha sigut també destacada amb el premi Amici Cineteca Milano, que entrega la sala Cineteca Milano Arlecchino, un dels grans temples de la cinematografia a Itàlia.

El film va ser seleccionat per l’organització del festival i ha competit en aquesta fase final de la categoria internacional per a documentals amb una desena de pel·lícules, que aborden temes variats de la política internacional, des del conflicte a Ucraïna fins a la situació a l’Iraq i a Corea del Nord.

Premi al periodisme sobre el terreny

Fortament aplaudit, Marc Marginedas va pujar a l’escenari del teatre Litta de la capital llombarda per agrair la concessió del guardó. «En aquests temps de ‘fake news’, de propagandistes que relaten els conflictes des de la distància, de bloguers amb foscos interessos que disseminen teories conspiranòiques per sembrar dubtes sobre massacres i bombardejos, de columnistes esbiaixats que anteposen la ideologia als fets, aquest premi és un reconeixement al periodisme bèl·lic de sempre, el que es fa sobre el terreny i té com a única funció donar veu a aquells als que les armes els l’han arrabassat, sigui quin sigui l’agressor», ha declarat el periodista català. «Aquest premi és de tots els que, des de fa un any i mig, viatgen a Ucraïna per posar llum a la invasió del país per part de Rússia», ha conclòs.

Notícies relacionades

El jurat del festival milanès ha justificat el premi asseverant que la pel·lícula narra «una història de col·laboració i resiliència», en què «l’audiència és captivada pel candor i la valentia dels protagonistes en unes circumstàncies horribles».

‘Retorn a Raqqa’ es va erigir com a vencedora en el festival Docs València i es va convertir en la triomfadora absoluta del festival FIGRAS de França, aconseguint els tres principals premis.