Votació al Parlament

El Regne Unit declara el Grup Wagner organització terrorista

El Regne Unit declara el Grup Wagner organització terrorista

MARIA UNGER / PARLAMENTO BRITÁNICO / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El Parlament britànic ha declarat aquest dimecres el grup de mercenaris Wagnerorganització terrorista, després que la ministra de l’Interior, Suella Braverman, presentés la proposta la setmana passada. L’aprovació de l’ordre suposa la criminalització de qualsevol acte de suport al grup al Regne Unit, inclosa l’organització de reunions destinades a promoure les seves activitats, les manifestacions públiques al seu favor o l’exhibició de la seva bandera i del seu logotip. També permetrà la confiscació de béns que l’organització pugui tenir al país i la detenció dels seus membres sota la llei de terrorisme, que contempla penes de fins a 14 anys de presó per a les persones relacionades amb aquestes activitats.

«La prohibició no només és una poderosa eina per degradar les organitzacions terroristes, sinó que envia un ferm missatge del Regne Unit sobre el seu compromís de fer front a l’activitat terrorista arreu del món», ha dit Braverman durant la presentació de la proposta a la Cambra dels Comuns. La ministra ha destacat els vincles de l’organització amb Rússia i ha insistit que la decisió s’ha pres després d’analitzar amb «cura i consideració» les activitats dels mercenaris en països com Ucraïna, on van mirar d’assassinar el president Volodímir Zelenski, segons les autoritats britàniques. «El grup Wagner són terroristes, simplement i planerament», ha afirmat Braverman.

L’oposició ha recolzat la proposta del Govern però ha criticat que s’hagi trigat tant a prendre aquesta decisió. «¿Quant de l’esdevingut es podria haver evitat?», ha qüestionat la diputada liberaldemòcrata Layla Moran. «Aquest grup bàrbar sempre ha sigut terrorista. Eren terroristes fa un any, eren terroristes fa nou anys. No necessitàvem més informació, només havíem de prendre la decisió». Malgrat les crítiques, a les quals s’ha afegit el responsable de Seguretat del Partit Laborista, Dan Jarvis, Braveman ha destacat que el Regne Unit és un dels primers països europeus a incloure el grup Wagner en la llista d’organitzacions terroristes, en la qual ja hi ha Estat Islàmic o Boko Haram.

Informe del Parlament

Notícies relacionades

El Govern britànic ja havia imposat sancions al grup de mercenaris, inclòs el seu fundador, Ievgueni Prigojin, mort a finals d’agost després d’estavellar-se l’avió en el qual viatjava. Però les pressions per endurir aquestes sancions havien augmentat en els últims mesos, després que el comitè d’Afers Exteriors del Parlament publiqués un informe en el qual acusava l’Executiu de tenir «una falta d’entesa» sobre l’organització en els últims anys i de subestimar el perill que comporta més enllà d’Europa, especialment al continent africà. 

El mateix comitè va alertar a finals de juliol sobre l’activitat del grup a cinc països africans: República Centreafricana, el Sudan, Líbia, Moçambic i Mali. Segons l’informe, els mercenaris han ensenyat tècniques de tortura a les forces policials locals i han aprofitat el buit deixat pels països occidentals en l’última dècada per «aprofitar-se del patiment» i «beneficiar-se del caos». Organitzacions com Human Rights Watch també han alertat sobre les execucions, tortures i pallisses perpetrades per membres del grup Wagner contra civils a Mali i a la República Centreafricana.