Amenaces nuclears

L’AIEA adverteix que l’Iran continua augmentant les seves reserves d’urani enriquit

L’AIEA adverteix que l’Iran continua augmentant les seves reserves d’urani enriquit

ALEX HALADA / AFP

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El director general de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA), Rafael Grossi, va advertir aquest dilluns que l’Iran continua augmentant les seves reserves d’urani enriquit al 60% (pròxim al grau d’armament). A més, el funcionari de l’ONU va explicar que no hi ha hagut avenços significatius per aconseguir que Teheran expliqui de manera «creïble l’existència de traces il·lícites d’urani trobades a Varamin i Turquzabad», dos llocs no declarats, així com la seva ubicació precisa. 

Grossi es va expressar així al marge de les seves reunions en ocasió de la Junta de Governadors de l’AIEA, després de l’entrega de dos informes sobre les recents gestions de l’organització per donar seguiment a la situació a l’Iran. En aquest context, el funcionari va assenyalar que malgrat que el ritmed’enriquiment ha disminuït, la seva quantitat ha augmentat

A més, el funcionari també va criticar la falta de progressos en el diàleg amb Teheran. «Lamento que no s’hagi aconseguit un avenç addicional en la implementació de les activitats establertes en la Declaració Conjunta firmada a Teheran el 4 de març», va afirmar. 

Situació inalterada a Zaporíjia

En un altre apartat, Grossi va assegurar que l’AIEA continua molt pendent de la situació bèl·lica a la regió Zaporíjia, on es troba la central nuclear més gran d’Europa, un territori d’Ucraïna sota ocupació russa. «L’activitat d’artilleria allà és constant», va denunciar, abans d’afegir que en l’actualitat els treballadors de l’AIEA només tenen un accés «parcial» a la planta. 

Notícies relacionades

Tot i així, el funcionari va voler remarcar que, si bé allà «la presència militar, que diria que és notòria, no està augmentant i «no hi ha equip militar pesat». En aquesta línia, Grossi va donar a entendre que es tracta d’una bona notícia, ja que «el que volem evitar és que la planta es militaritzi o es converteixi en una espècie de base militar».

Finalment, el cap de l’AIEA es va lamentar per la precària situació econòmica del seu organisme, que encara no ha rebut tots els diners assignats pels països per a l’any en curs. L’organisme s’enfronta a una greu «crisi de liquiditat», va afirmar, abans de destacar que es tracta de la pitjor situació de l’AIEA des de 1995 i d’avisar que el funcionament podria veure’s afectat en un mes si no s’abonen les contribucions pendents, que ascendeixen a uns 220 milions d’euros.