50 anys

Incidents a Xile en les vigílies de la commemoració dels 50 anys de la mort d’Allende

Incidents a Xile en les vigílies de la commemoració dels 50 anys de la mort d’Allende

Karin Pozo / Efe

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El president xilè, Gabriel Boric, ha condemnat amb duresa la violència desencadenada per un grup d’encaputxats en les vigílies dels 50 anys del cop d’Estat. Els incidents van arribar al Palau de la Moneda, a Santiago, on fa mig segle Salvador Allende es va treure la vida en defensa de la legalitat institucional. Els enfrontaments van tenir lloc durant la processó amb familiars dels represaliats per la dictadura que va concloure al cementiri, i en què va participar Boric. Els violents van trencar finestres del seu de l’Executiu i van danyar les parets.

Les controvèrsies entre el Govern i les forces de dreta en relació amb els fets de l’11 de setembre del 1973 han trobat avui un altre motiu de discòrdia. L’oposició va criticar la participació de Boric a la romeria juntament amb familiars dels desapareguts, torturats i executats per la dictadura. «Hi vaig participar orgullós perquè estic convençut que gràcies a la seva lluita incansable per veritat i justícia és que avui nosaltres som aquí. Els devem molt com a país. Aquest és el sentit profund del Pla Nacional de Recerca (de desapareguts)», va dir el president.

Al final de la marxa, grups petits d’encaputxats de negre van buscar rebentar la manifestació. Van trencar vidres i van atacar diverses persones. Després van causar problemes al camí i van acabar atacant de manera brutal tombes al cementiri general, entre elles la de l’exsenador Jaime Guzmán, assassinat pel grup armat Front Patriòtic Manuel Rodríguez el 1991 durant la transició democràtica.

«Com a president de la República condemno categòricament aquests fets sense cap tipus de matís. La seva intolerància i violència no han de tenir cabuda en democràcia i els que hagin sigut partícips d’aquests actes hauran d’afrontar la llei i l’Estat de Dret. La seva irracionalitat d’atacar allò pel que Allende i tants altres demòcrates van lluitar és vil i roí», es va indignar Boric.

Per al president, els promotors dels fets violents «són també adversaris de la democràcia i l’entesa amb els que pensen diferent, que volem construir. No ens acovardeixen ni intimiden. Som molts més els que volem i avançarem per transformacions socials en pau i diàleg».

El Govern anuncia querelles

Notícies relacionades

El sotssecretari d’Interior, Manuel Monsalve, va anunciar que el Govern es querellarà amb els autors d’aquests episodis violents i entregarà tots els antecedents al Consell de Defensa de l’Estat (CDE).

La coalició de dretes, Chile Vamos, va lamentar la «greu vandalització» de la tomba de Guzmán i del Mausoleu de Carrabiners (policia militar). Els partits que la componen, Removació Nacional (RN), Unió Democràtica Independent (UDI) i Evópoli, han desistit participar dilluns en la cerimònia al·lusiva al tràgic aniversari. Dijous passat van emetre un document en el qual es defuig la paraula «cop» es va cridar a «moderar el clima de polarització que s’estava promovent, i la importància de procurar que la commemoració dels 50 anys fos una jornada de reflexió pacífica entorn dels fets del 1973 i de la situació actual que ens fa tenir preocupació per la nostra democràcia». 

Temes:

Xile