Jornada electoral

Eleccions regionals sense sorpreses a Rússia: el partit de Putin revalida el seu poder

També s’han celebrat comicis a les regions annexionades d’Ucraïna, malgrat que la comunitat internacional no les reconeix

Eleccions regionals sense sorpreses a Rússia: el partit de Putin revalida el seu poder

Yuri Kochetkov / Efe

3
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

A falta dels resultats definitius en algunes regions, el Kremlin va sortir de les eleccions tranquil. Tot va sortir segons l’esperat. Aquest diumenge va finalitzar la jornada electoral russa que incloïa més de la meitat del país (49 regions). A les zones més orientals com Iacútia i Khabàrovsk l’escrutini, passades les 22.30 hores, era gairebé complet, mentre que en les parts més a l’oest encara falten molts vots per comptar. No tot el país va votar, i cada regió havia d’elegir el seu governador regional, la composició del seu Parlament, el seu representant a la cambra baixa de tot Rússia, l’alcalde de la seva capital i la composició de les Dumes locals.

Rússia Unida, el partit del president rus Vladímir Putin, es va revalidar a les urnes en la majoria de llocs on es va presentar i l’expresident Dimitri Medvédev va qualificar l’actuació de Rússia Unida en les eleccions com «en general digna» i va apuntar que la seva formació ja hauria de començar a preparar les eleccions presidencials del 2024.

Tot i que els resultats són preliminars, la majoria de governadors regionals aconseguirien revalidar-se, com és el cas dels de les regions de Khakàssia, Iacútia, Krasnoiarsk i la regió de Moscou; la majoria –excepte el de Khakàssia, del Partit Comunista– són de la formació del president rus.

Un dels principals focus d’atenció del dia era la mateixa capital russa, Moscou, que elegia el seu alcalde. El favorit, Serguei Sobianin, de Rússia Unida, va aconseguir revalidar-se. El seu nom sona com un possible recanvi al capdavant del país si Putin volgués abandonar la presidència de Rússia, una situació que per ara no està confirmada.

Oposició

Un altre dels noms de la jornada, en la qual va brillar per la seva absència, va ser l’opositor Aleksei Navalni. Aquest detractor del president rus, que va patir un enverinament, porta 965 dies empresonat, una condemna que no només el té enclaustrat a la presó sinó que, a més, l’inhabilita per presentar-se a qualsevol elecció. Prèviament va ser una de les veus de les protestes del 2011 en contra del president rus i fins i tot va voler presentar-se a les eleccions presidencials contra ell. Avui dia la seva formació, la Fundació Anticorrupció està prohibida, qualificada d’«organització extremista» i la major part dels seus socis a l’exili o a la presó, com és el cas de Vladímir Kara Murzá o Leonid Volkov.

 

Eleccions en terreny perillós

Aquest cap de setmana també es van celebrar eleccions a les regions annexionades d’Ucraïna de Kherson, Zaporíjia, Donetsk i Lugansk. Tot i que la comunitat internacional no va reconèixer aquestes annexions realitzades el passat 2022 al setembre, Moscou va preparar eleccions a la part que controla. També a Crimea es va elegir el representant a la Duma del país. Rússia busca consolidar el seu poder militar i polític en aquestes regions que ja considera seves i així ho demostra a qualsevol mapa oficial que s’exhibeix al país. Segons els sondejos estatals, el suport a Rússia Unida era de més del 80% entre els civils locals.

Notícies relacionades

No obstant, en algunes d’elles com és el cas de Lugansk, les autoritats van optar per tancar els col·legis electorals abans de temps al considerar «que ja havien votat prou persones», quan només s’havia registrat un 68% de participació i encara faltaven, en teoria, 5 hores de comicis.

Ucraïna

A causa de les «circumstàncies excepcionals» en plena ofensiva amb Ucraïna, no s’han fet públiques les llistes dels que seran els representants dels habitants d’aquestes regions, tot i que una investigació de Conflict Intelligence Team apunta que una part significativa d’ells han sigut jutjats per robatori, corrupció i evasió d’impostos. La presidenta de la Comissió Electoral Central de Rússia, Ela Pamfílova, va apuntar en el moment del tancament de la jornada que Rússia havia patit més de 30.000 atacs en els últims dies.