El temporal gegant de Grècia s’estén a Turquia i Bulgària i ja deixa set morts
3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El caos climàtic i la incúria ambiental s’acarnissen amb Grècia. El mateix país que fa uns dies patia el pitjor incendi (per la devastació provocada) mai registrat a Europa, ha quedat ara negat per l’aigua. Almenys dues persones han mort i hi ha diversos desapareguts després de les pluges torrencials i inundacions descontrolades que han arrasat localitats senceres a Grècia. S’hi afegeix un balanç encara incert de morts a Bulgària i Turquia, també afectades pel Daniel, com ha sigut batejat aquest nou cicló mediterrani.

A Grècia, la tempesta ha provocat grans esllavissaments de terra, la destrucció d’almenys un pont i la caiguda de desenes de pals elèctrics, mentre que diversos vehicles han sigut arrossegats per riuades de fang i aigua. Una situació que convida a pensar que la situació és de moment lluny d’estar controlada. En aquest context, el primer ministre grec, Kyryakos Mitsotakis, ha definit la situació de «totalment extrema» i ha demanat a la població que segueixi les instruccions dels rescatistes.

De fet, segons les autoritats, la quantitat de pluja registrada ha batut rècords. Per exemple, al poble de Zagora dimarts es van acumular 754 mil·límetres en 20 hores, segons la base de dades europea de clima sever (ESWD). Unes xifres que, segons les primeres anàlisis dels meteoròlegs, representen les pitjors en termes de quantitat de pluja mai caiguda en el mateix lapse de temps.

Lluita contra l’aigua

D’aquí també que els Serveis de Rescat grecs estiguin lluitant contra l’aigua a la desesperada. Tant que els rescatistes han arribat a utilitzar barques per tal d’alliberar les desenes de persones atrapades per les pluges en localitats com Volos, una ciutat de 150.000 habitants al centre del país. Aquí la quantitat d’aigua que va caure dimarts en només just 14 hores ha sigut de 375 mil·límetres, 10 vegades més que la mitjana mensual.

Així, Volos ha patit talls de llum i aigua corrent que continuaven afectant la ciutat aquest dimecres, mentre que la circulació de vehicles ha sigut interrompuda en diversos trams de carreteres del centre del país, especialment als voltants de Trikala, Fàlsala i Karditsa, segons ha informat la policia hel·lena. A més, els danys són molt significatius a les illes Espòrades, a Eubea, i a tota la costa de Tessàlia, al centre de Grècia. 

Una de les víctimes és una persona de 80 anys i el seu cadàver va ser trobat al costat d’un rierol inundat a la regió de Magnèsia. Una altra, un home de 42 anys, ha mort al ser aixafat per un mur als voltants del poble d’Àgios Georgios, a prop de Volos, segons han comunicat els bombers. La nova catàstrofe es produeix, a més, després que dilluns els bombers aconseguissin controlar finalment el gran incendi d’Evros, contra el qual lluitaven des de feia 17 dies.

Turquia i Bulgària

Notícies relacionades

També continua la recerca de diversos desapareguts a Bulgària, especialment a prop de la turística zona fronterera amb Turquia. País, aquest últim, on la situació també és molt crítica. Aquí han mort almenys cinc persones i els socorristes estan buscant diversos desapareguts, després de pluges que han afectat tant la frontera amb Grècia i Bulgària, com les àrees més pròximes a Istanbul.

Les víctimes en aquesta important ciutat turca inclouen un ciutadà guineà de 32 anys que va quedar atrapat dins el seu apartament del soterrani a l’humil districte de Kucukcekmece, segons la cadena de televisió turca HaberTurk TV. L’altra morta és una dona de 57 anys que va morir després de ser arrossegada per les inundacions en un altre barri, segons va informar l’agència de notícies privada DHA.

Temes:

Pluges Grècia