Judici a Xile

Dos dels set condemnats per l’assassinat de Víctor Jara estan pròfugs

Dos dels set condemnats per l’assassinat de Víctor Jara estan pròfugs

CLAUDIO SANTANA / AFP

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Policia d’Investigacions de Xile (PDI) ha confirmat que dos dels set militars condemnats per l’assassinat del cantautor Víctor Jara durant el cop d’Estat d’Augusto Pinochet, el 1973, es troben fugats. L’emissora xilena Radio BioBio ha confirmat que els oficials de l’Exèrcit retirats Raúl Jofré González i Nelson Haase Mazzei han fugit després de publicar-se la condemna.

Notícies relacionades

Dilluns passat es va conèixer la sentència de la Segona Sala del Tribunal Suprem xilè que va condemnar a 25 anys de presó els militars per segrest qualificat i homicidi qualificat de Jara, una de les principals figures musicals de l’època i pròxim a les idees d’esquerra del president Salvador Allende, enderrocat per Pinochet. L’endemà de la lectura del veredicte, la Fiscalia Orient va confirmar el suïcidi d’Hernán Chacón Soto, un dels set condemnats. Agents de la Brigada de Drets Humans de la PDI es van presentar al seu domicili per traslladar-lo a la presó de Punta Peuco perquè comencés a complir la pena. Llavors, Chacón els va dir que aniria a la seva habitació a buscar algunes pertinences, però va agafar una arma i es va disparar.

Penes de presó

La sentència descarta errors en el dictamen previ de la Cort d’Apel·lacions de Santiago pel que va condemnar Raúl Jofré González, Edwin Dimter Bianchi, Nelson Haase Mazzei, Ernesto Bethke Wulf, Juan Jara Quintana i Hernán Chacón Soto a penes de 15 anys i un dia de presidi en qualitat d’autors dels homicidis i a 10 anys i un dia de presidi com a autors dels segrestos qualificats de Víctor Lidio Jara Martínez i del director de presons en el moment dels fets, Littré Abraham Quiroga Carvajal. El llavors oficial Rolando Melo Silva ha sigut condemnat a cinc anys i un dia i tres anys i un dia de presidi com a encobridor dels homicidis i els segrestos.