El final del líder de Wagner

Rússia identifica el cadàver de Prigojin

Rússia identifica el cadàver de Prigojin
1
Es llegeix en minuts
EFE

El Comitè d’Instrucció de Rússia (CIR) que ha confirmat avui que s’ha identificat el cadàver de qui va ser el líder de la companyia de mercenaris Wagner, Ievgueni Prigojin, i els dels altres nou morts en el sinistre del seu avió, ocorregut dimecres passat.

Segons el CIR, la identitat dels ocupants d’avió va ser confirmada per les anàlisis comparatives de l’ADN.

«En la investigació del sinistre d’avió a la regió de Tver van concloure els peritatges geneticomoleculars. Pels seus resultats s’ha establert la identitat dels deu morts, que es corresponen amb les declarades en la llista de passatgers», va assenyalar el CIR en un comunicat.

A l’Embraer Legacy 600 de Prigojin, que es va estavellar per causes encara desconegudes uns 300 quilòmetres al nord-oest de Moscou quan volava de la capital russa a Sant Petersburg, es trobava també el principal comandant i cofundador de la companyia de mercenaris, Dmitri Utkin.

Antic oficial de la intel·ligència militar russa (GRU), Utkin va combatre a Txetxènia, Síria i Ucraïna, i va ser guardonat amb el títol d’Heroi de Rússia i precisament amb el seu nom en clau, Wagner, va ser batejada la companyia de mercenaris.

Entre els deu ocupants de l’aviós’hi trobava Valeri Txekàlov, responsable de la seguretat personal de Prigojin i de part dels seus negocis, recentment sancionat pels Estats Units.

De moment les investigacions no han donat llum sobre les causes del sinistre, entre les quals s’estudien una explosió a bord, una fallada tècnica o fins i tot un error de pilotatge.

Notícies relacionades

Alguns mitjans han assenyalat la possibilitat que l’aeronau va poder ser abatuda, intencionadament o per error, per míssils de les unitats de defensa antiaèria que protegeixen una residència del president rus, Vladímir Putin, situada al costat de la ruta que seguia l’avió. El Kremlin ha rebutjat de manera rotunda les acusacions de l’oposició i les declaracions de polítics occidentals que Putin podria estar darrere del sinistre de l’avió de Prigojin.

«És una absoluta mentida», va emfatitzar el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov.