Guerra d’Ucraïna

La cúpula de Wagner viatjava amb Ievgueni Prigojin a l’avió que s’ha estavellat a Rússia

La cúpula de Wagner viatjava amb Ievgueni Prigojin a l’avió que s’ha estavellat a Rússia
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El líder del Grup Wagner, Ievgueni Prigojin, ha mort aquest dimecres a l’estavellar-se a Rússia l’avió amb què viatjava. El succés, encara per aclarir, suposa un dur cop a l’exèrcit de mercenaris que fa només dos mesos va posar en marxa una insurrecció armada contra Vladímir Putin, l’amenaça més greu que el president ha enfrontat en més de dues dècades de poder.

Així ho va confirmar ahir l’Agència Federal de Transport Aeri de Rússia, que va afegir que les altres nou persones que viatjaven a bord de l’avió privat Embraer Legacy 600 també van morir, sis passatgers i tres membres de la tripulació. L’aparell havia sortit de Moscou i es va estavellar a prop del llogarret de Kujenkino, a la regió de Tver, a uns 349 quilòmetres de la capital russa.

Fonts de Wagner i de l’extrema dreta russa van corroborar després que entre les víctimes també hi figura Dmitri Utkin, número dos del grup paramilitar. Aquest antic oficial de la intel·ligència militar russa (GRU) i confés admirador de l’Alemanya nazi era l’home de confiança de Prigojin des que van formar Wagner.

Plana major de Wagner

El mitjà rus ‘Fontanka’ assenyala que a l’aparell no només hi viatjaven Prigojin i la seva mà dreta, sinó també la plana major de Wagner. L’agència d’aviació civil russa, Rosaviatsia, va identificar els altres cinc passatgers. El nom més conegut en la llista és el de Valeri Txekalov, adjunt del líder de Wagner i responsable logístic del grup, segons alguns informes. També hi figuren altres mercenaris com ara Serguei Propustin, Ievgueni Makarian, Aleksandr Totmin, considerats guardes de Prigojin, i Nikolai Matuseev.

Entre els morts també hi ha tres membres de la tripulació. Eren el comandant Aleksei Levxin, el copilot Rustam Karimov i l’hostessa Kristina Raspopova, segons han informat les autoritats russes.

Cossos carbonitzats

Notícies relacionades

El cas encara és ple d’interrogants. Els serveis d’emergència van informar l’agència oficial RIA Nóvosti que han trobat els cadàvers dels 10 ocupants de l’avió, si bé els cossos estan totalment carbonitzats. Amb tota probabilitat, això obligarà els equips a fer una prova d’ADN per confirmar la identitat dels finats, segons la premsa local. No obstant, el portal Baza ha assegurat que un dels passatgers hauria sigut decapitat.

El periodista d’investigació rus Andrei Zajarov ha assenyalat que Prigojin i el lideratge de Wagner haurien arribat dimecres a Moscou en un vol procedent d’algun país de l’Àfrica, des d’on havia emès el primer vídeo des del motí fallit del 23 i 24 de juny.