Candidat presidencial

Javier Milei, l’ultradretà negacionista que s’obre pas a l’Argentina

Javier Milei, l’ultradretà negacionista que s’obre pas a l’Argentina

JUAN IGNACIO RONCORONI / EFE

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Javier Milei i les seves idees negacionistes i ultraliberals han arrasat com un huracà la política argentina. Després de convertir-se aquest diumenge en el candidat més votat de les primàries amb més del 30% dels vots, encara ara la segona fase de l’elecció. Amb el seu discurs ‘anticasta’ i provocador va captar especialment el vot de la ciutadania desencisada a qui ha promès el «final del kirchnerisme».

L’economista llibertari crida l’atenció pel seu pentinat en forma de casc de moto i despentinat i «ulls color de cel», s’identifica amb un lleó, el cap del qual llançant foc és el logo del seu espai, i es caracteritza per arribar a expressar-se amb un to agressiu i fins i tot violent. En el seu discurs conviuen idees com la proposta de dolarització, la de demolir el Banc Central o la promesa de passar una «motoserra» per la despesa pública. El mes passat, un fiscal federal va autoritzar l’obertura d’una causa en contra seu per la presumpta venda de candidatures als que vulguin ser part del seu partit, La Llibertat Avança. 

Nascut el 22 d’octubre de 1970 a la ciutat de Buenos Aires, Milei és llicenciat en Economia per la Universitat de Belgrano i compta amb dos títols més de postgrau, i ha exercit com a assessor econòmic en diversos organismes, candidats polítics i últimament a Aeroports Argentina 2000.

Complirà els 53 anys el dia de les eleccions generals, a les quals arribarà com el candidat més votat en les primàries, una cosa que ni tan sols ell podia imaginar, després d’haver sigut considerat un invent dels mitjans perquè va començar a guanyar notorietat pública el 2016 per les seves intervencions en la premsa local caracteritzades per discursos radicals antisistema i «anticasta» política tradicional. Milei vol privatitzar-ho tot, es burla del canvi climàtic i ha defensat l’ús d’armes i la venda d’òrgans.

Va patir violència en la seva família

Acompanyat per la candidata a vicepresident, Victoria Villarruel, va prometre, en un país assetjat per més d’una dècada d’inflació que es va enfilar el juny passat per sobre del 115% anual, dolaritzar l’economia, per abandonar el devaluat peso argentí. Les seves propostes de dolarització van dominar l’agenda pública durant bona part de la campanya i van amistar la societat amb idees liberals, tot i que també van generar commoció la defensa del mercat de compravenda d’òrgans i les sospites d’aliances amb el principal candidat oficialista, el ministre d’Economia, Sergio Massa, en alguns districtes.

Milei va patir violència física i psicològica de la seva família, cosa que va derivar que es distanciés dels seus pares, a qui es va acostar durant la pandèmia, ja que té una relació molt pròxima amb la seva germana Karina, la qual defineix com «el cap» i que és el seu suport emocional.

A més, són molt importants els gossos mastins amb els quals conviu i els quals va anomenar com economistes famosos i, fins i tot, va arribar a tenir una relació profunda i mística amb un de mort. Una biografia no autoritzada, El Loco, el presenta com un llunàtic que assegura haver vist tres vegades la resurrecció de Crist.

En les entrevistes es mostra amb jaqueta i corbata, però en els seus mítings es desencadena a l’estil ‘rock star’, fama que a més va adquirir per haver sigut part d’una banda de rock en la seva joventut. També va ser porter de l’equip de Chacarita.

Notícies relacionades

S’entén que el vot jove hauria pogut ser clau en la victòria d’aquest diumenge, així com el dels desencisats amb els polítics tradicionals a causa de les recurrents crisis argentines.

Sigui com sigui, gairebé 5,5 milions de ciutadans van elegir aquest candidat que va arribar per trepitjar el tauler de la política argentina. 

Temes:

Argentina