Els límits de la llibertat d’expressió

Dinamarca i Suècia reforcen el control de les fronteres davant l’alarma per les cremes de l’Alcorà

Dinamarca i Suècia reforcen el control de les fronteres davant l’alarma per les cremes de l’Alcorà

MADS CLAUS RASMUSSEN / EFE

2
Es llegeix en minuts

Dinamarca ha reforçat el control de les fronteres, principalment la terrestre amb Alemanya, davant l’alarma causada per les successives cremes de l’Alcorà al seu territori i les irades protestes del món islàmic. El Govern danès, liderat per la socialdemòcrata Mette Frederiksen, ha anunciat la mesura aquest divendres, amb caràcter immediat i que es mantindrà en principi tota una setmana, dos dies després que Suècia també adoptés mesures especials per la mateixa raó. «El Govern es pren molt seriosament la seguretat del país i les alertes d’amenaces sobre aquesta», ha afirmat el Ministeri de l’Interior a través d’un comunicat.

Frederiksen i el cap de l’Executiu suec, el conservador Ulf Kristersson, estan analitzant la possibilitat de restringir aquestes cremes o prohibir-les, almenys quan es convoquin davant d’ambaixades estrangeres i davant de mesquites. No obstant, es considera que serà un procés llarg i dificultós, ja que aquesta mena d’accions estan emparades pel dret a la llibertat d’expressió tal com ho preveuen les respectives constitucions. L’oposició d’un país i de l’altre ha criticat les propostes orientades cap a qualsevol mena de restricció.

Els actes fins ara registrats, prèviament anunciats com a manifestació i autoritzats per la policia, no es pot considerar que alteren l’ordre públic, ja que en aquest tipus de cremes hi participen una o dues persones, protegides per un cordó policial. Fins ara, les accions més notables i que més protestes han desencadenat han procedit d’un reconegut neonazi suecodanès, Rasmus Paludan, i un refugiat iraquià resident a Suècia, Salwan Momika.

Disturbis a Bagdad

Les protestes contra aquests actes als mateixos països nòrdics no han generat més problemes en l’ordre públic, mentre que al Iemen, l’Iraq i Turquia han derivat en disturbis. Els més notables van ser els registrats a l’ambaixada sueca de Bagdad, que van assaltar i van incendiar centenars de manifestants. Va passar arran de la convocatòria de Momika d’una les seves accions a Estocolm i precisament davant l’ambaixada del seu país d’origen.

Notícies relacionades

Tant el Govern suec com el danès han condemnat cadascuna de les cremes de l’Alcorà i altres maneres de profanació del llibre sagrat dels musulmans, que a més ha generat conflictes diplomàtics i fortes condemnes de successius països de població majoritàriament musulmana.

El conjunt de la Unió Europea (UE) ha expressat així mateix el seu rebuig d’allò que l’alt representant de política exterior, Josep Borrell, ha qualificat de «provocació intolerable».