Reacció a Bagdad

Ultranacionalistes danesos cremen l’Alcorà a Copenhaguen i desencadenen manifestacions a l’Iraq

Ultranacionalistes danesos cremen l’Alcorà a Copenhaguen i desencadenen manifestacions a l’Iraq

EFE/EPA/AHMED JALIL

4
Es llegeix en minuts

El grup ultranacionalista Patriotes Danesos ha cremat un exemplar de l’Alcorà davant l’Ambaixada de l’Iraq a la capital de Dinamarca, Copenhaguen, en una acció que ha tingut lloc després dels greus incidents de les últimes setmanes contra les missions diplomàtiques sueques per una altra crema del llibre sagrat dels musulmans ocorreguda a Estocolm, la capital sueca.

L’agència oficial de notícies turca, Anadolu, ha informat d’aquesta acció, que va tenir lloc divendres passat i retransmesa pel grup extremista a les xarxes socials. A més de l’Alcorà, els ultranacionalistes han cremat una bandera de l’Iraq, país que ha registrat les protestes més contundents contra l’Ambaixada sueca.

Segons Anadolu, la crema es va produir sota protecció policial i en presència de representants de mitjans de comunicació.

El Ministeri d’Exteriors iraquià ha condemnat aquest dissabte els fets a Copenhaguen «en termes enèrgics i constants», cosa que va descriure com «un abús i sacrilegi contra el sagrat Alcorà i la bandera de la República de l’Iraq davant l’ambaixada a Dinamarca».

La cartera iraquiana reafirma «el seu ple compromís de donar seguiment a l’ocurrència d’aquests fets atroços», que no poden «ubicar-se en el context del dret a la llibertat d’expressió o llibertat de manifestació», d’acord amb la nota recollida per Bas News.

«El Ministeri fa una crida a la comunitat internacional perquè s’enfronti amb urgència i responsabilitat a aquestes atrocitats que violen la pau social i la coexistència arreu del món», conclou la nota.

Reacció a Bagdad

La queixa del Govern iraquià ha tingut lloc alhora que una nova marxa multitudinària pels carrers de la capital iraquiana. La policia va dispersar la protesta de centenars de partidaris de l’influent líder religiós Muqtada al-Sadr a Bagdad, que manifestaven contra les recents profanacions de l’Alcorà a Europa. La manifestació va ser convocada arran d’informes de premsa sobre una profanació de l’Alcorà a Dinamarca. El moviment d’extrema dreta Danske Patrioter va publicar divendres a la pàgina de Facebook el vídeo d’un home cremant un suposat exemplar de l’Alcorà i trepitjant una bandera iraquiana.

Contactada per l’AFP, la inspectora en cap adjunta de la policia de Dinamarca, Trine Fisker, va confirmar que hi va haver una «petitíssima manifestació» davant l’ambaixada de l’Iraq i que es va cremar un llibre, però no va poder confirmar si es tractava de l’Alcorà.

A la plaça Tahir, al centre de la capital iraquiana, centenars de manifestants es van congregar cap a la una de la matinada (22.00 h GMT), al crit de «Sí, sí, a l’Alcorà» i brandint retrats de l’influent líder religiós xiïta Muqtada al-Sadr, segons un fotògraf de l’AFP.

La policia havia tallat l’accés a la Zona Verda –el barri que acull les institucions del govern i les ambaixades–, però els manifestants hi van intentar accedir per la força.

Després de xocs entre la policia i els manifestants, les forces de seguretat van aconseguir dispersar-los abans de l’alba, va dir a l’AFP un responsable del ministeri de l’Interior, que va demanar l’anonimat. Segons ell, els manifestants intentaven arribar a l’ambaixada de Dinamarca.

Crisi diplomàtica i condemnes

Dijous, els partidaris d’Al-Sadr van incendiar l’Ambaixada de Suècia a Bagdad. Estocolm va ser escenari de dues profanacions recents de l’Alcorà, la primera a finals de juny i l’última dijous passat, protagonitzades per un refugiat iraquià, Salwan Momika, de 37 anys. Això va desencadenar una crisi diplomàtica entre Suècia i l’Iraq, que va expulsar l’ambaixadora sueca. La cancelleria iraquiana va condemnar aquest dissabte en un comunicat «la profanació del sant Alcorà i de la bandera iraquiana davant l’Ambaixada de l’Iraq a Dinamarca». «Aquests fets odiosos no poden ser vistos com a llibertat d’expressió i llibertat de manifestació», va afegir.

No obstant, va reafirmar «el seu compromís ple amb la convenció de Viena» i va assegurar que «el govern iraquià respon per la protecció i seguretat de les delegacions diplomàtiques». «No podem permetre que es reprodueixi el que va passar a l’Ambaixada del regne de Suècia», va afegir. L’Iran va condemnar també l’incident a Copenhaguen.

«El govern danès és responsable d’impedir els insults contra el sant Alcorà i tot el que és sagrat per a l’islam, i ha d’emprendre accions legals per castigar els que els insultin», va afirmar el portaveu de la cancelleria iraniana, Nasser Kanani, en un comunicat.

Notícies relacionades

Els incidents de Suècia ja havien provocat una onada de condemnes, amb manifestacions divendres a l’Iraq, Teheran i el Líban.

Divendres, els Emirats Àrabs Units van convocar l’encarregat de negocis suec per «condemnar enèrgicament les repetides autoritzacions donades pel govern suec» a reunions durant les quals es va profanar l’Alcorà, segons un comunicat de la diplomàcia emiratí. Teheran va decretar divendres que no s’acceptaria cap ambaixador suec a l’Iran fins que Suècia prengui «mesures concretes» per impedir noves profanacions de l’Alcorà al seu territori. La policia sueca va declarar que havia autoritzat tals actes en nom de la llibertat de reunió, però que això no significava que els aprovés.

Temes:

Dinamarca Iraq