Guerra a l’est d’Europa

Rússia veu el subministrament de bombes de dispersió a Ucraïna com «un altre pas cap a una guerra mundial»

Guerra Rússia-Ucraïna: última hora de la invasió de Putin després dels progressos de Zelenski

Els ucraïnesos, decidits a continuar lluitant quan es compleixen 500 dies de l’inici de la invasió

Emptied cluster munitions container is seen stuck in the ground outside apartment blocks in the town of Yenakiieve

Emptied cluster munitions container is seen stuck in the ground outside apartment blocks in the town of Yenakiieve / BAZ RATNER

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Rússia considera que el subministrament de bombes de dispersió a Ucraïna per part dels EUA és «un altre pas cap a una nova guerra mundial», mentre recorda que en el passat Washington havia dit que l’ús d’aquests artefactes explosius «és un crim de guerra».

«Washington continua augmentant les apostes en el conflicte [...]. La profunda participació dels EUA en el conflicte d’Ucraïna, fins i tot sense municions de dispersió, mai ha estat en dubte», va escriure l’ambaixador rus a Washington, Anatoli Antónov, al compte de Telegram de l’ambaixada de Rússia als EUA. «No obstant, el nivell actual de provocacions nord-americanes està realment fora d’escala i acosta la humanitat a una nova guerra mundial», va afegir.

Riscos a la població civil

El Ministeri de Defensa ucraïnès, per la seva banda, va celebrar que els EUA hagin decidit enviar bombes de dispersió a Ucraïna i es va comprometre a no utilitzar-les «en zones urbanes per evitar riscos per a la població civil».

El ministre de Defensa, Oleksí Réznikov, va afirmar divendres que faran servir aquestes bombes, prohibides en més d’un centenar de països, «per travessar les línies de defensa enemigues amb el mínim risc per a la vida» dels soldats ucraïnesos.

«Decisió difícil», segons Biden

Notícies relacionades

El president dels EUA, Joe Biden, va afirmar que la decisió d’enviar les bombes de dispersió va ser «difícil» però necessària, ja que «els ucraïnesos s’estan quedant sense munició».

Organitzacions pro drets humans i alguns Governs han criticat la decisió de Washington.