La violència al país sud-americà

Hauria mort Iván Márquez, el líder de la dissidència de les FARC

Hauria mort Iván Márquez, el líder de la dissidència de les FARC

EFE/Leonardo Muñoz

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Iván Márquez, un dels negociadors de l’acord de pau entre les FARC i el Govern colombià, el 2016, que anys més tard va tornar a agafar les armes en nom de les «dissidències» d’aquella guerrilla dissolta, hauria mort en lloc desconegut de la selva d’aquest país. El diari de Bogotà El Tiempo va confirmar la notícia de fonts del Govern. L’emissora RCN la va atribuir a fonts d’intel·ligència militar.

Márquez, el veritable nom del qual és Luciano Marín, havia sigut objecte d’un atemptat el juny del 2022 que li va deixar ferides de gravetat en una cama i el cervell. D’acord amb El Tiempo havia recuperat la parla i va ser ell mateix qui li va comunicar al president Gustavo Petro la disposició a iniciar els diàlegs de pau. Així ho va confirmar en el seu moment Danilo Rueda, l’alt comissionat per a la Pau. Márquez, va dir, «està malalt, està convalescent, segons el que s’ha informat». A Rueda li tocarà la responsabilitat d’anunciar oficialment la defunció.

 L’agost del 2019, Márquez va fundar la Segona Marquetalia, en al·lusió a l’acta de naixement de les FARC en la dècada del 60, per considerar que l’acord de pau que havia subscrit amb el president Juan Manuel Santos no s’estava complint justament. El seu pas a la clandestinitat i el reinici de la lluita armada, acompanyat d’altres dirigents, entre ells Jesús Santrich, va marcar la ruptura amb Rodrigo Londoño, el comandant de la guerrilla que havia entregat les armes.

Notícies relacionades

El juliol de l’any passat, abans de l’assumpció de Petro, el Govern del seu antecessor, Iván Duque, l’havia donat per mort en un enfrontament armat.

La notícia sobre la sort de Márquez es coneix en coincidència amb la confirmació que el 3 d’agost, el Govern i l’ELN, l’última guerrilla operativa a Colòmbia, inicien finalment l’esperat cessament del foc com a part de les negociacions de pau.