Pròxim Orient

Israel i grups sense identificar es llancen coets a la frontera amb el Líban

Veus des de Jenín després de l’ofensiva d’Israel: «Això només alimentarà la resistència de les noves generacions»

El Golan sirià compleix 40 anys annexionat a Israel

Israel i grups sense identificar es llancen coets a la frontera amb el Líban
2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

La tensió es trasllada a la frontera israelianolibanesa. Dos coets han sigut llançats aquest dijous al matí des del Líban cap a Israel, sense provocar danys ni víctimes. Cap grup ha reivindicat l’atac. L’Exèrcit israelià no ha trigat a respondre-hi bombardejant amb una quinzena de coets un llogarret fronterer al sud del Líban, cosa que ha causat un incendi. Els habitants del sud del Líban han començat a fer les maletes per temor que l’escalada augmenti després que Israel llancés una de les operacions militars més grans en dues dècades al camp de refugiats de Jenín que va acabar amb la vida de 12 palestins. 

A més, durant el cap de setmana, Israel ha incorporat de facto la part libanesa del llogarret fronterer de Ghajar. Situada a la frontera entre el Líban i els alts del Golan, ocupats per Israel, aquesta localitat de majoria alauita, travessada per la Línia Blava, va quedar completament aïllada del Líban després que l’Exèrcit israelià erigís una tanca al nord, en violació de la Resolució 1701, aprovada després de la guerra israelianolibanesa del 2006. Des d’aleshores, les tensions frontereres han augmentat exponencialment, amb l’agreujant de l’ofensiva sobre Jenín. Durant les 48 hores d’agonia, Hezbol·là ha mostrat solidaritat amb les milícies palestines que resistien. 

Notícies relacionades

Aquest dijous el grup libanès xiïta ha demanat al Govern i poble libanès que actuïn contra les violacions israelianes a Ghajar. «No és només una violació rutinària com aquelles a què les forces d’ocupació estan acostumades de tant en tant», ha dit Hezbol·là en un comunicat. Fa unes setmanes, enmig de l’escalada de violència de l’Exèrcit israelià contra els palestins, Hezbol·là va instal·lar dues tendes de campanya a la disputada regió dels turons de Kfarchouba i les Granges de Shebaa, entre Síria, el Líban i Israel. 

També a l’abril, el cel fronterer va viure una jornada mai vista des del conflicte del 2006. Israel va culpar el grup islamista palestí Hamàs de disparar coets contra territori israelià des del Líban. A continuació, Israel va atacar diversos llocs suposadament estratègics per a la milícia palestina al Líban. «Aquest incident arriba en un moment delicat i en una àrea que ja va experimentar tensions a principis d’aquesta setmana», ha declarat la Força Provisional de les Nacions Unides per al Líban (UNIFIL, per les seves sigles en anglès) en un comunicat. «Instem a tots a actuar amb moderació i evitar qualsevol acció que pugui causar una escalada més gran», ha afegit.

Temes:

Líban Israel