Vídeo | Segona nit de disturbis a França després de la mort d’un menor per trets de la policia

La mort del jove Nahel indigna la ‘banlieue’ de París: «El van matar només perquè va tenir por»

Els disturbis sacsegen els afores de París després de la mort d'un jove per un tret de la policia

Vídeo | Segona nit de disturbis a França després de la mort d’un menor per trets de la policia

AFP

4
Es llegeix en minuts
France Presse

Els disturbis van continuar dimecres per segona nit consecutiva als carrers de França, malgrat les crides a la calma del govern després de la mort en un suburbi de París d’un jove de 17 anys disparat per un agent.

La mort del Nahel, després de negar-se a aturar-se en un control policial, va commocionar el país i va ser lamentada o condemnada per autoritats, polítics i celebritats, des del president centrista Emmanuel Macron fins al futbolista Kylian Mbappé.

També va desencadenar disturbis a Nanterre, la seva ciutat a uns 15 km a l’oest de París, que es van reproduir novament durant la nit de dimecres a dijous malgrat l’anunciat desplegament de 2.000 efectius antimotins per evitar més aldarulls. Les imatges circulen a les xarxes. Com aquestes:

Més d’una desena de vehicles i mobiliari urbà van ser cremats en aquesta ciutat, on també es van aixecar diverses barricades. La policia ha practicat 77 detencions en aquesta segona nit a París i la seva regió.

S’estenen

A més, els disturbis es van estendre a altres zones de França com Lió, a l’est, a Tolosa, al sud-oest, o a Lilla, al nord.

La tragèdia es va produir dimarts al matí. Inicialment, fonts policials van dir que un agent va obrir foc quan el conductor del vehicle va mirar d’envestir dos membres de la policia motoritzada a Nanterre.

Però un vídeo publicat a les xarxes socials, que AFP va verificar, mostra que un agent reté a punta de pistola el conductor i li dispara a boca de canó quan arrenca. En la gravació s’escolta algú exclamar: «¡rebràs una bala al cap!», tot i que no queda clar qui ho diu.

La fuga del jove va acabar a unes desenes de metres, quan el cotxe es va estavellar contra un pal. La víctima va morir poc després després d’haver sigut tocat al tòrax.

Mbappé: «Em dol la meva França»

L’agent autor del tret, de 38 anys, es troba en detenció provisòria en el marc d’una investigació per homicidi voluntari comès per un funcionari públic, va indicar la fiscalia.

«Res, res justifica la mort d’un jove», va dir Macron.

El portaveu governamental, Olivier Véran, havia cridat poc abans «a la calma» en un context d’«emoció molt forta».

«Les imatges fan pensar que no es va respectar el marc d’intervenció legal» de la policia, va afirmar la primera ministra, Elisabeth Borne.

«La pena de mort ja no existeix a França. Cap policia té el dret de matar, llevat de fer-ho en legítima defensa», va assenyalar pel seu costat el polític esquerrà Jean-Luc Mélenchon.

«Em dol la meva França», va tuitejar l’estrella del París Saint-Germain (PSG) Kylian Mbappé, que el 2020 ja havia reaccionat a la pallissa clavada per policies a un productor de música negre, Michel Zecler, a París.

Aquestes preses de posició van ser criticades per un dels principals sindicats policials, Alliance, i per dirigents de la ultradreta.

Alliance va considerar «inconcebible que el president de la República, igual com alguns dirigents polítics, artistes o d’altres facin mofa de la separació de poders i de la independència de la justícia condemnant els nostres col·legues abans que aquesta es pronunciï».

La dirigent i excandidata presidencial Marine Le Pen, de Reagrupament Nacional (RN, ultradreta), va denunciar una reacció «irresponsable» per part de Macron.

Marxa en homenatge

La primera nit de disturbis a la regió de París, concentrats sobretot a Nanterre, es va saldar amb 31 detinguts, 24 agents ferits i més de quaranta interlocutòries cremades, segons el balanç oficial.

«La nostra ciutat es va despertar commocionada, danyada, marcada i preocupada per aquesta onada de violència», va constatar l’alcalde de Nanterre, Patrick Jarry, cridant a la calma i demanant «justícia per al Nahel».

La mare del Nahel va fer una crida a la xarxa social TikTok a una marxa en homenatge al seu fill dijous a les 14H00 (12H00 GMT) a prop del lloc on va perdre la vida. «És una revolta pel meu fill», va afirmar.

Les forces de seguretat a França solen ser blanc d’acusacions d’ús excessiu de la força, com durant la caòtica final de Lliga de Campions el 2022 o en les protestes d’aquest any contra una impopular reforma de les pensions.

Notícies relacionades

Però aquesta nova tragèdia va rellançar el recurrent debat sobre la violència policial, sobretot quan 13 persones van morir en circumstàncies similars el 2022. A mitjans de juny, un guineà va morir a prop d’Angulema (centre) pel tret d’un agent.

Al maig, diversos països van expressar la seva preocupació davant les Nacions Unides per la violència policial a França, així com per la discriminació racial, durant l’examen periòdic a què se sotmeten cada quatre anys els països de l’ONU.