Diplomàcia vaticana

El Papa es reuneix amb el president de Cuba amb la guerra d’Ucraïna com a teló de fons

El Papa es reuneix amb el president de Cuba amb la guerra d’Ucraïna com a teló de fons

EFE

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Nova ronda de maniobres diplomàtiques del Papa. Francesc ha mantingut aquest dimarts una reunió privada amb el president cubà, Miguel Díaz-Canel. La cita arriba després que rebés la setmana passada un representant de l’Església ortodoxa russa i un dia abans de la seva prevista trobadaamb el president del Brasil, Luis Inácio Lula da Silva. Acostaments que es produeixen en moments en què el pontífex argentí ha activat una missió per facilitar el diàleg entre Moscou i Kíiv per frenar la guerra a Ucraïna.

La reunió, d’uns 40 minuts i que també coincideix amb un moment de desglaç en les relacions entre Washington i l’Havana, s’ha portat a terme en la màxima discreció. «Durant les converses amb la Secretaria d’Estat, es va parlar de la importància de les relacions diplomàtiques entre la Santa Seu i Cuba», es va limitar a comunicar el Vaticà, en relació amb la trobada que el cubà va mantenir posteriorment amb el cardenal Pietro Parolin, segon de Francesc.

«A continuació, es van aturar en la situació del país i en la contribució que ofereix l’Església, especialment en l’àmbit de la caritat», van afegir. També «es van tocar alguns temes internacionals d’interès mutu i es va remarcar la importància de mantenir el compromís de promoure sempre el bé comú», van argumentar. «M’encanta veure’l recuperat. Moltes gràcies per concertar aquesta trobada», van ser, en canvi, les paraules de Díaz-Canel, durant la seva trobada amb Francesc.

Relacions cordials

En veritat, a més d’Ucraïna, els temes sobre la taula són múltiples. Una de les més recents peticions del Vaticà a Cuba ha sigut que s’alliberin les persones arrestades a Cuba durant les protestes de juliol del 2021. Així ho va expressar el cardenal Beniamino Stella en un viatgede gener passat a l’illa com a enviat del mandatari argentí. Tot i així, el Vaticà i Cuba mantenen una relació de cordialitat des de fa temps i el mateix Francesc s’ha reunit diverses vegades amb dirigents cubans. Una de les últimes va ser amb Raúl Castro el 2015, mentre que Fidel Castro va viatjar al Vaticà ja el 1996.

Notícies relacionades

Per la seva banda, Itàlia manté relacions amb les autoritats cubanes que s’han tornat a activar en els últims anys. Durant la primavera del 2020, el país transalpí va rebre ajuda de grups de metges cubans que van ajudar a combatre la pandèmia de la covid-19 i, més recentment, la regió de Calàbria, administrada pel governador conservador Roberto Occhiuto, va contractar uns 500 metges cubans per fer front a l’escassetat de personal als hospitals d’aquesta zona del sud d’Itàlia. 

El viatge de Díaz-Canel inclou, a més del Papa, una trobada amb el president italià, Sergio Mattarella, i amb el director general de l’Organització de l’ONU per a l’Agricultura i Alimentació (FAO), el xinès Qu Dongyu. La seva delegació, integrada també pels ministres d’Exteriors i Inversió Estrangera, Bruno Rodríguez Parrilla i Ana Teresita González Fraga, farà en els pròxims dies també una parada a Sèrbia i una a París, on el líder llatinoamericà té previst participar en la Cimera per a un pacte financer mundial del grup G-77+Xina.