Entendre-hi més

Aquest és l’Alexander, l’hereu del gran imperi Soros en guerra contra Trump

Aquest és l’Alexander, l’hereu del gran imperi Soros en guerra contra Trump
3
Es llegeix en minuts
Marta López
Marta López

Periodista

ver +

George Soros, de 92 anys, ja té hereu per al seu imperi, valorat en 25.000 milions de dòlars (uns 23.000 milions d’euros). Un dels seus fills petits, Alexander, de 37 anys, ha pres el control aquesta setmana de l’Open Society Foundations (OSF), la xarxa d’associacions filantròpiques que recolza causes progressistes arreu del món i que ha convertit el multimilionari nord-americà d’origen hongarès en la bèstia negra de la dreta. L’Alexander seguirà en aquest camí. En una entrevista al ‘Wall Street Journal’ s’ha declarat «més polític» que el seu pare i ha manifestat la seva preocupació davant la possibilitat que l’expresident Donald Trump torni a guanyar les eleccions el 2024.

Una afirmació que avança un fort suport financer a la pròxima campanya demòcrata. «M’encantaria que els diners no juguessin un paper tan important en política, però mentre l’altra part ho faci, hem de continuar fent-ho també», ha dit. L’Alexander, que ja al desembre havia sigut elegit president de la junta directiva de les fundacions, també dirigeix el «super PAC», l’instrument de suport a les campanyes polítiques, per al qual s’han reservat 125 milions de dòlars.

Si George Soros ha sigut blanc dels atacs de la dreta per recolzar i invertir arreu del món en causes que van des del medi ambient a reformes econòmiques, drets de les minories i llibertat d’expressió, Alexander sumarà nous odis, ja que hi afegeix altres lluites que també abraça l’esquerra: l’avortament, la igualtat de gènere, el dret al vot. Des del 2011, a través de diferents organitzacions i la seva pròpia fundació, l’Alexander Soros Fondation, fa campanya contra abusos ambientals, a favor dels drets humans, de les comunitats llatines i de les classes treballadores. 

Historiador i filòsof

Nascut el 1985, l’Alex –com tothom el coneix– és el quart dels cinc fills del patriarca, fruit del seu matrimoni amb la historiadora Susan Weber. Graduat i doctorat en Filosofia i Història per la Universitat de Berkeley, es defineix com un pensador de centreesquerra molt conscient de la riquesa que té. «Sabia que si no tenia èxit em ficarien al mateix sac que als nens rics ganduls. Encara avui sento que he d’esforçar-me més per demostrar del que soc capaç», va dir al WSJ.

Fa uns anys, el sensacionalistes diari conservador ‘The New York Post’, li va dedicar un perfil en el qual el descrivia com un jove amant de la festa, a qui li agradava envoltar-se d’estrelles de l’NBA, ‘celebrities’ musicals, models i influencers. Assistia a les reunions de la Junta Directiva de l’OSF però amb prou feines prenia la paraula, segons testimonis, mentre alimentava el seu Instagram amb fotografies amb polítics i famosos de tot el món. Amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, es va reunir el 2019.

Però aquesta gran vida social repartida entre Nova York i Califòrnia no li impedia retirar-se a temps per estudiar o treballar, segons han recordat els seus amics. Tampoc viatjar per tot el món per apadrinar nobles causes. A l’Amazònia es va reunir amb comunitats indígenes per conèixer de prop les seves problemàtiques. La seva identitat jueva forma informe del seu ADN públic: celebra les festes hebrees i ha visitat Israel en diverses ocasions, a més de recolzar un ‘lobby’ jueu.

Notícies relacionades

És el més entregat a la filantropia i a l’activisme polític de tots els seus germans. Això li va fer guanyar punts en la successió. «Se l’ha guanyat», ha dit el seu pare, que en diverses ocasions anteriors havia manifestat que no volia que la fundació quedés en mans d’algun dels seus fills.