Kíiv anuncia l’alliberament de set pobles i 90 quilòmetres quadrats

Kíiv anuncia l’alliberament de set pobles i 90 quilòmetres quadrats

REUTERS/Oleksandr Klymenko

2
Es llegeix en minuts
EFE

El Ministeri de Defensa d’Ucraïna va anunciar aquest dilluns que l’Exèrcit del país ha recuperat un total de set localitats de l’est i el sud-est del país en la primera setmana de la contraofensiva. El territori alliberat per Ucraïna, va afegir el ministeri, té una superfície de 90 quilòmetres quadrats.

Els pobles reconquerits per Ucraïna són Lobkove, Levadne, Novodarivka, Neskutxne, Storojevé, Makàrivka i Blahodatne, va dir la viceministra de Defensa, Hanna Maliar. Diverses fonts militars ucraïneses havien informat prèviament de l’alliberament de diverses localitats de les províncies de Zaporíjia i Donetsk.

«La bandera torna a onejar a Storojevé. I això mateix passarà amb tots els pobles fins que no alliberem tot el territori ucraïnès», van proclamar els marines del port d’Odessa, que haurien liquidat mig centenar de soldats russos, dels quals quatre van ser fets presoners.

En el cas de Zaporíjia, controlada en un 80% pels russos, l’objectiu de l’operació és aconseguir l’Azov, convertit en mar interior per Moscou, i recuperar els ports de Mariúpol i Berdiansk.

A més, Kíiv també ha anunciat avanços de les seves tropes als flancs de Bakhmut, ciutat que va perdre fa un mes en mans dels mercenaris de Wagner. Segons l’Institut per a l’Estudi de la Guerra (ISW), Ucraïna podria haver aconseguit també rèdits territorials a prop de Velika Novosilka (Donetsk) i entorn d’Orijiv, localitat que condueix a la principal ciutat de Zaporíjia sota control rus, Melitópol.

Rússia ha admès avui estar utilitzant helicòpters d’assalt i drons per alentir l’avanç ucraïnès a la frontera administrativa entre Donetsk i Zaporíjia. Divendres passat el president rus, Vladímir Putin, va assegurar ufà que tots els intents ofensius ucraïnesos havien «fracassat», però va reconèixer que Kíiv conservava el seu «potencial ofensiu». Va encertar en la seva última apreciació.

Prohibit retrocedir

Notícies relacionades

Mentrestant, Rússia, que va celebrar dilluns el seu dia nacional entre estrictes mesures de seguretat per temor dels drons ucraïnesos, es va mantenir perseverant. El Ministeri de Defensa de Rússia va insistir en el seu informe diari en el fet que les seves tropes han rebutjat fins a cinc atacs enemics a les regions de Donetsk i Zaporíjia, on Kíiv hauria perdut centenars d’homes. Segons Defensa, les hostilitats més intenses tenen lloc al voltant als bastions de Màrinka i Avdíivka, als afores de la capital regional de Donetsk.

El president francès, Emmanuel Macron, va confirmar aquest dilluns que la contraofensiva de l’exèrcit ucraïnès contra les forces russes va començar. «La contraofensiva ucraïnesa va començar fa diversos dies», va declarar junt amb el cap de govern alemany, Olaf Scholz, i el president polonès, Andrzej Duda, al palau de l’Elisi. Segons ell, l’operació busca desenvolupar-se «durant diverses setmanes o fins i tot mesos». «Nosaltres desitgem que sigui tant victoriosa com sigui possible per després poder activar una fase de negociació en bones condicions», va afegir.