Itàlia

Els cinc vídeos més polèmics de Silvio Berlusconi

3
Es llegeix en minuts

L’exprimer ministre d’Itàlia Silvio Berlusconi, figura central de la política italiana durant les últimes dècades, ha mort aquest dilluns als 86 anys a l’hospital de Milà on estava ingressat des de fa diversos dies, afligit d’una leucèmia. Berlusconi, fundador de Forza Italia, ha ocupat en tres ocasions la direcció de Govern: entre maig de 1995 i gener de 1995, entre juny del 2001 i maig del 2006 i entre maig del 2008 i novembre del 2011. El seu partit també és soci de l’actual coalició de Govern, amb la Lliga de Matteo Salvini i els Germans d’Itàlia de Giorgia Meloni.

La vida política de Berlusconi s’ha vist marcada per la polèmica i la controvèrsia, i pels seus continus estirabots. A continuació, repassem els cinc moments televisius més polèmics de l’exprimer ministre italià.

Les polèmiques de Berlusconi

1) L’any 2004, en una entrevista a la revista britànica ‘Spectator’, Berlusconi va assegurar que «Mussolini mai va matar ningú». «Mussolini va enviar gent de vacances a l’exili (intern)», va dir. A més, va afegir que el pare del feixisme italià va ser «benigne». L’any 2017, durant la presentació d’un llibre també va fer unes controvertides declaracions sobre el dictador italià:

2) El 2005, durant la inauguració de la seu de l’Autoritat Europea per a la Seguretat Alimentària a Parma, Berlusconi va dir, en to jocós, que per obtenir el consens dels governs europeus sobre la seu de l’organisme va desplegar recursos que anaven més enllà de la discussió política. «Vaig haver d’utilitzar totes les meves tàctiques de ‘Playboy’ per «cortejar» la –llavors– presidenta de Finlàndia, Tarja Halonen.

3) El 2009, un home va agredir amb un objecte contundent el rostre Berlusconi, després d’un acte a Milà. Massimo Tartaglia va llançar una miniatura a l’exprimer ministre que li va colpejar de ple la cara i va provocar unes imatges impactants d’‘Il Cavaliere’ ensangonat. Arran de l’agressió, Berlusconi va patir una lesió inciso-contusa interna i externa al llavi superior, que va necessitar diversos punts, a més de la ruptura de dues dents i una fractura al septe nasal, que no va necessitar ser operada.

4) El 2009, en la inauguració de la Festa del seu partit Poble de la Libertad (PDL) a Milà, Berlusconi va dir que el president dels Estats Units, Barack Obama, i la seva dona, Michelle, «estan bronzejats» perquè van a la platja junts. «Us porto moltes salutacions d’un senyor bronzejat que es diu, que es diu... Barack Obama. Van a la platja els dos perquè està bronzejada també la dona, Michelle», va afirmar.

5) Durant la inauguració de la 68 edició del Saló de la Moto de Milà el 2010, Berlusconi va declarar que és «millor que m’agradin les dones guapes que ser gai». Berlusconi va fer així al·lusió a l’escàndol en què es començava a veure immers, després de la irrupció en escena de la jove magribina Karima, àlies Ruby. El passat 21 de novembre, el Tribunal de Milà va considerar provat que Berlusconi va mantenir una relació sexual compensada econòmicament amb Ruby, tot i que sabia que llavors era menor d’edat.

Berlusconi (Milà, 1936), fill d’un banquer de classe mitjana que va començar cantant en creuers i venent aspiradors, va iniciar una meteòrica carrera empresarial al fundar amb 25 anys la seva primera constructora, Cantieri Riuniti Milanese.

Notícies relacionades

Als anys 70 va posar en marxa una televisió per cable que emetia en un dels barris milanesos que ell mateix havia construït, va aconseguir part del capital del diari «Il Giornale» i va crear la televisió «Canale 5». El 1978 va fundar Fininvest, la societat de cartera de la família Berlusconi que avui controla un imperi format, entre altres, per la casa editorial Mondadori, la productora de cine Medusa i el grup audiovisual Mediaset.

Aficionat al futbol, va ser amo de l’AC Milan des dels anys 70 fins al 2017, quan el va vendre a un consorci xinès i va comprar posteriorment el Monza, un petit equip que va portar a l’elit de la Serie A.