Visita oficial

Sunak busca noves inversions als Estats Units per recuperar l’economia després del Brexit

Sunak busca noves inversions als Estats Units per recuperar l’economia després del Brexit

Jim WATSON / AFP

3
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha iniciat aquest dimecres un viatge de dos dies als Estats Units per mirar de recuperar l’economia del Regne Unit i el prestigi internacional perdut després del Brexit. L’objectiu és avançar cap acords en l’àmbit de l’energia verda i buscar més cooperació econòmica i militar amb Washington per fer front a la creixent amenaça de la Xina en l’escena internacional. El ‘premier’ es reunirà aquest dijous amb el president nord-americà, Joe Biden, amb la regulació de la intel·ligència artificial (IA) i el suport militar a Ucraïna com altres temes de l’agenda.

Sunak confia que la visita serveixi per avançar en acords que ajudin el Regne Unit a recuperar el seu pes econòmic i geopolític després d’abandonar la Unió Europea. L’anunci d’inversions per valor de 16.000 milions d’euros per part d’empreses nord-americanes ha sigut un primer pas cap aquest objectiu, tot i que la idea d’un futur acord de lliure comerç entre els dos països està descartada per ara. El Govern britànic ha vist amb recel les mesures proteccionistes aprovades recentment per l’Administració Biden, que inclouen importants subsidis per al desenvolupament d’energies renovables.

Malgrat les diferències en matèria econòmica, la intenció de Sunak és aconseguir acords que donin un respir a la indústria automobilística britànica, perjudicada per les polítiques proteccionistes de Biden. Sobre la taula hi ha la possibilitat que les empreses britàniques que exporten vehicles als EUA puguin beneficiar-se dels subsidis verds i competir d’igual a igual amb les firmes nord-americanes. L’acord donaria una empenta a la malmesa economia britànica i a les aspiracions de Sunak de renovar el seu mandat a Downing Street.

Intel·ligència artificial

Més enllà de l’àmbit econòmic, Sunak vol aprofitar la visita per col·locar el Regne Unit com un dels principals referents en el desenvolupament i regulació de la IA. En els seus plans hi ha abordar amb Biden la creació d’un organisme de control internacional que ajudi a establir límits a una tecnologia encara en fase inicial. «La intel·ligència artificial està creixent a un ritme que no sabíem que era possible. Encara no sabem del que és capaç», ha advertit Sunak en una entrevista a ‘Sky News’.

El control d’aquesta i altres tecnologies clau serà fonamental a l’hora de crear un front comú davant l’amenaça econòmica i militar de la Xina. «Al combinar els nostres vastos recursos econòmics i experiència, farem créixer les nostres economies, crearem llocs de treball i mantindrem segura la nostra gent en el futur», ha dit Sunak en declaracions a la premsa britànica camí de Washington. Els dos líders també tenen previst abordar la situació a Ucraïna i buscar punts de trobada en l’elecció del nou secretari general de l’OTAN, càrrec a què aspira l’actual ministre de Defensa del Regne Unit, Ben Wallace.

Alfombra vermella

Notícies relacionades

Aquesta serà la cinquena vegada que Sunak i Biden es reuneixen des que el ‘premier’ britànic va accedir al càrrec, la primera en territori nord-americà. Una visita que tracta de recuperar la bona sintonia entre els dos països després d’una etapa convulsa marcada per la inestabilitat política i els canvis de lideratge en el Govern britànic. L’èxit de Sunak en la negociació del Protocol d’Irlanda del Nord amb la UE li ha fet guanyar punts a ulls de l’Administració de Biden, que ha mostrat un especial interès a mantenir intactes els acords del Divendres Sant.

La millora de les relacions entre els dos països ha tingut els seus primers senyals al lloc on Sunak s’allotjarà durant la seva estada, la Casa d’Hostes del President, conegut com l’«hotel més luxós del món». Aquesta serà la primera vegada que un primer ministre britànic pernocta en aquesta residència des de David Cameron. Els líders dels dos països oferiran una roda de premsa conjunta després de la reunió bilateral d’aquest dijous a la Casa Blanca, abans que Sunak torni al Regne Unit.